VW: Ferdinand Piëch môže prísť o kreslo v dozornej rade

Bývalý predseda dozornej rady koncernu VW Ferdinand Piëch môže prísť aj o kreslo v dozornej rade holdingovej spoločnosti Porsche SE, ktorá je väčšinovým vlastníkom Volkswagenu. Informoval o tom nemecký Bild am Sonntag.

13.03.2017 19:00
Ferdinand Piëch Foto: ,
Ferdinad Piëch prišiel o kreslo šéfa dozornej rady Volkswagenu už apríli 2015 a teraz mu hrozí aj strata kresla v dozornej rade holdingu Porsche SE, ktorý vlastní 52 % hlasovacích práv vo Volkswagene.
debata
Akcionári holdingu Porsche SE, ktorý ovláda rodina Porsche a Piëchovcov, budú na najbližšom májovom valnom zhromaždení hlasovať o budúcom zložení dozornej rady. Rodiny sa podľa Bild am Sonntag dohodli, že Ferdinanda Piëcha zbavia mandátu. Konečný zoznam kandidátov do dozornej rady má byť pripravený do polovice apríla a jeho schválenie na valnom zhromaždení by malo byť podľa agentúry DPA iba formalitou.

Hovorca spoločnosti Porsche SE, ktorá vlastní vo Volkswagene 52% hlasovacích práv, uviedol, že o zložení dozornej rady ešte nebolo rozhodnuté. Sedemdesiadeväťroč­ný Piëch je vnukom zakladateľa značiek Porsche a Volkswagen Ferdinanda Porscheho a spoluvlastníkom holdingovej spoločnosti Porsche SE. Z čela dozornej rady Volkswagenu odišiel v apríli 2015 po prehratom mocenskom spore s vtedajším generálnym riaditeľom Martinom Winterkornom.

Piëch teraz tvrdí, že Winterkornovi a niekoľkým členom dozornej rady Volkswagenu poskytol už zhruba pol roka pred vypuknutím emisného škandálu Dieselgate informácie o možných podvodoch, ktoré získal od istej izraelskej bezpečnostnej agentúry. Dozorná rada Volkswagenu však jeho tvrdenia popiera. Vo februári VW dokonca naznačil, že by proti Piëchovi mohol podniknúť právne kroky, pripomína agentúra Reuters.

Volkswagen predvlani v septembri v reakcii na obvinenia amerických úradov priznal, že po celom svete inštaloval do zhruba 11 miliónov áut softvér, ktorý umožnil manipulovať s testami emisií pri naftových motoroch TDI. Výsledkom su mnohomiliardové škody, najmä v USA, kde musel Volkswagen pristúpiť k masovému odkúpeniu predaných áut americkým zákazníkom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #Porsche #VW #dieselgate #Ferdinand Piëch
Články podľa značiek