Porsche má prácu pre autopilota. Jazdiť má ako Webber

Technológia autonómneho riadenia nám má priniesť vyššiu bezpečnosť. Zároveň nás však oberie o emócie a radosť z jazdy. Porsche si myslí, že sa to dá skĺbiť.

20.03.2017 16:00
Mark Webber - Porsche Foto:
Autopilot v podaní Porsche by sa mohol stať vaším jazdeckým trénerom. Na okruhu vám predvedie jazdu Marka Webbera.
debata
V roku 2025 by mali byť na trhu prvé systémy autonómneho riadenia, schopné prevziať úplnú kontrolu nad vozidlom. Samozrejme, existujú už dnes, ale stále počítajú s našou pomocou. Nie sú totiž dostatočne vyspelé na to, aby bola autonómna jazda bezpečná. Smer je však jasný. Autá budú v blízkej budúcnosti šoférovať samy. Priniesť to má síce vyššiu bezpečnosť, no zároveň aj stratu radosti zo šoférovania. Problém to môže byť najmä pre zákazníkov športových značiek, ktorí usadajú za volant svojich miláčikov práve preto, že riadenie doslova milujú.

Porsche si však myslí, že našlo nový spôsob, ako by mohol byť jeho autopilot pre zákazníkov užitočný. Jednoducho chce skĺbiť technológiu autonómneho riadenia a športovej jazdy. Autopilota si predstavuje ako skvelého kopilota alebo skôr trénera, ktorý z vás spraví skutočného jazdca. „Myslíme si, že keď s vaším Porsche vyjdete na okruh, bude to ideálna príležitosť na použitie aplikácie, ktorá vás po trati zvezie napríklad ako Mark Weber,“ hovorí šéf Porsche Oliver Blume. „Po niekoľkých kolách sa volantu chytíte vy a skúsite využiť to, čo vám virtuálny pilot ukázal.

A dodal: "Na konci dňa si môžete porovnať vlastné výsledky a výsledky autopilota. Zistíte prečo je virtuálny Mark Webber rýchlejší ako vy a kde robíte chyby.“ Samozrejme, toto bude len jedna z možností využitia autonómneho riadenia. Porsche, tak ako všetky ostatné automobilky, počíta s automatizovaným riadením aj na bežných cestách. Pomôže vám na dlhých nudných diaľničných úsekoch alebo v zápchach prehustenej mestskej premávky, kde nemá šoférovanie veľa spoločného s radosťou. Podstatné však je, že ani pri aplikácii autonómnych systémov Porsche nezabúda na svoje športové korene.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Mark Webber
Články podľa značiek