Tesla Model 3: Termín výroby Musk dodrží. Obetuje ale testy

Americká Tesla spustí produkciu svojho masového modelu Tesla 3 už v júni, hoci sa to zdalo nemožné. Auto nie je preverené v reálnej premávke. Elon Musk sa však rozhodol testovaciu fázu vynechať. Vraj ju netreba. A na to si ešte žiadna automobilka netrúfla.

27.03.2017 18:00
debata
Nová Tesla 3 má vznikať v státisícových... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Nová Tesla 3 má vznikať v státisícových sériách. Kvôli nej plánuje výrobca vybudovať nové závody v Európe aj v Číne.

Tesla vlani prerobila 675 miliónov dolárov. Stratu síce medziročne znížila, ale ešte ani jeden jediný rok existencie sa jej nepodarilo skončiť v čiernych číslach. Americký výrobca luxusných elektromobilov jednoducho dlhodobo prerába. Jeho výrobné aktivity spotrebúvajú viac peňazí, než koľko ich dokážu priniesť. Tŕň z päty má Tesle vytrhnúť pripravovaný masový elektromobil Tesla Model 3, ktorý predstavila čiastočne už začiatkom vlaňajšieho roka. A má tiež upokojiť investorov.

Novinka, ktorej cena sa odhaduje na 35 000 dolárov, teda menej ako polovicu ceny Tesly S a Tesly X, vyvolala doslova ošiaľ. Za prvých pár týždňov od statickej prezentácie nefunkčného prototypu si ju objednalo viac ako 400 000 záujemcov. Má to však háčik. Automobilka musí byť schopná rozbehnúť produkciu, a na tú potrebuje to, čo nemá – peniaze. Šéfovi firmy Elonovi Muskovi sa však nedávno podarilo zhromaždiť kapitálovú injekciu vo výške 1,2 miliardy dolárov.

Tesla Model 3 sa dostane k zákazníkom bez... Foto: Tesla Motors
Tesla Model 3 - 2017 Tesla Model 3 sa dostane k zákazníkom bez zvyčajných testov v reálnej premávke. Len tak stihne americká automobilka štart výroby naplánovaný na jún.

To by malo stačiť, a tak Musk vyhlásil, že montážne linky spustí už v júni. A aj musí, aby dostal firmu konečne do čiernych čísiel. Lenže bez obetí to nepôjde. Tesla 3 totiž ešte neabsolvovala testovaciu fázu Beta. To je fáza, keď sa nový produkt preverí v reálnej premávke. Bežná prax iných výrobcov zaberie približne pol roka. Až potom je auto doladené do finálnej podoby z hľadiska spoľahlivosti a kvality, tak aby sa vyhlo detským chorobám. Už teraz je však jasné, že Tesla do júna testovanie Beta stihnúť nemôže.

Ako je potom možné, že Elon Musk dodrží termín spustenia výroby? Vyhlásil, že automobilka túto fázu vývoja úplne vypustí. „Naše autá budú hneď od začiatku excelentné a vo vyššej kvalite, ako to bolo pri nábehu výroby Modelu S a X. Máme totiž k dispozícii analytické nástroje a metódy, ktorými vieme dokonale simulovať všetky podmienky,“ vysvetľuje Musk. Je to však odvážna hra, najmä ak stojí osud Tesly práve na novom modeli. Na čosi podobné si zatiaľ nik v automobilovom priemysle netrúfol.

Tesla vlastne spraví testovacích jazdcov z vlastných zákazníkov. A tí sa v minulosti presvedčili o zlyhaniach na vlastnej koži už niekoľkokrát. Model S mal problém s kvalitou a Model X napríklad so zadnými krídlovými dverami, nehovoriac o nedostatočne vyskúšanej technológii Autosteer, teda autopilota, ktorý má na svedomí niekoľko havárií. A to oba modely prešli fázou Beta. Pri Tesle 3 sa však nič také nechystá. To sa môže automobilke vypomstiť. Najmä na kľúčovom americkom trhu, kde je ochrana zákazníkov vyššia než v Európe.
Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+6Tesla Model 3 - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Elon Musk #Tesla Model 3
Články podľa značiek