Cortege: Putinov 'rolls' už testujú vo Švédsku

Bude to naozaj ruská luxusná limuzína. Len 12-valcové srdce dodá vývoj Porsche. A voziť sa v nej má v prvom rade Vladimir Putin. Napokon, projekt financuje samotná vláda.

31.03.2017 18:00
debata (39)
Toto je jedna z verzií projektu Cortege. Ide o... Foto: Cortege
Cortege - limuzína pre Putina Toto je jedna z verzií projektu Cortege. Ide o kratší sedan. Samotná prezidentská limuzína bude nepochybne dlhšia.

O novej ruskej prezidentskej limuzíne sa šušká približne od roku 2010. Pred dvoma rokmi však začalo byť vo veci jasnejšie. Po ambíciách ZIL-u či Kamazu dostal prednosť projekt s pracovným označením Cortege, alebo ak chcete Kortež, ktorý bude výsledkom vývoja konzorcia viacerých ruských, ale aj zahraničných spoločností. Vláda ho podporila sumou 400 miliónov eur, takže vzniká priamo z vôle Kremľa. Dnes už vieme, že práce sú vo finálnom štádiu. Veď Vladimir Putin ju má „osedlať“ na budúci rok.

Základný sedan, ktorý bude dostupný aj bežným... Foto: Cortege
Cortege - limuzína pre Putina Základný sedan, ktorý bude dostupný aj bežným zákazníkom, má stáť približne 200 000 dolárov, čo je asi 184 000 eur. Majitelia za to dostanú množstvo luxusu a výkon nemeckého 12-valca.

Neskôr to ani nie je možné. Prezidentský mandát sa mu pomaly končí, a je nemysliteľné, že by prvým mužom, ktorý ruský „rolls“ osedlá, mal byť niekto iný. Ak teda neusadne na „trón“ na ďalších šesť rokov. Prirovnanie novinky k britskej značke Rolls-Royce nie je vôbec náhodné. Istú štylistickú príbuznosť dosvedčili už uniknuté snímky z patentového úradu, a teraz ju potvrdili fotografie testovacích prototypov zo Švédska. Áno práve tu v tuhej zime sa podarilo nachytať ruskú vlajkovú loď. Síce s kamuflážou ale nie zas až takou, aby sme si nevedeli urobiť približný obraz. Konkrétne ide o krátku verziu.

Dizajn naozaj pripomína modely Rolls-Royce. A... Foto: Cortege
Cortege - limuzína pre Putina Dizajn naozaj pripomína modely Rolls-Royce. A to je dosť trápne.

Projekt Cortege, za ktorým stoja inžinieri Centrálneho vedeckého automobilového inštitútu NAMI, totiž počíta hneď s niekoľkými verziami. Na spoločnej platforme vznikne nielen samotná pancierovaná prezidentská loď, ale aj kratší sedan, minivan a SUV. Prezidentská flotila by teda mala byť kompletná. Prvá 200-kusová séria, ktorej výrobu spustia ešte pred koncom tohto roka, zamieri do Kremľa. Celkovo má však vzniknúť až 5 000 kusov zo všetkých verzií. A tie poputujú aj k bežným zákazníkom. Práve to má urobiť projekt čiastočne rentabilným. Napokon cena „krátkeho“ sedanu, teda najlacnejšieho modelu Cortege, sa vyšplhá k 184 000 eurám.

Autá budú vybavené 12-valcovým motorom, za vývojom ktorého stojí nemecké Porsche. Vďaka dvojici turbodúchadiel by mal agregát s objemom šesť litrov dávať približne 850 koní, teda asi 600 kW. Túto nádielku bude Putinov konvoj určite potrebovať, pretože všetky vozidlá v službách prezidenta počítajú so zvýšenou ochranou, a teda aj s vysokou hmotnosťou pancierovanej karosérie. Otázkou ostáva len to, prečo Rusi testujú nové auto prezidenta vo Švédsku. Veď ruská zima za tou škandinávskou určite v ničom nezaostáva.

Cortege - limuzína pre Putina
Cortege - limuzína pre Putina
+3Cortege - limuzína pre Putina

© Autorské práva vyhradené

39 debata chyba
Viac na túto tému: #Vladimir Putin #Cortege #Kortež
Články podľa značiek