Volga sa vráti. Rusi chcú oživiť výrobu

Ruská Volga vstane z mŕtvych. Čo bude vyrábať? Tak to neuhádnete.

05.04.2017 16:00
Volga - GAZ 31105 Foto:
Posledným modelom Volgy bol tento GAZ 31105. Vyrábal sa až do roku 2010. Stále však vychádzal z Volgy GAZ-24 zo sedemdesiatych rokov.
debata (19)
Ruské Volgy, najmä slávne modely 21 či 24 chrlil za čias socializmu Gorkovsky Avtomobilny Zavód (GAZ) v nižnom Novgorode. Patrili k tomu najluxusnejšiemu, čo ste si mohli vtedy dopriať. Vlastne ani nie vy. Slúžili totiž najmä štátnym úradom, polícii alebo pre potreby taxislužieb. Po rozpade ZSSR sa Volga, podobne ako ostatní výrobcovia osobných áut v Rusku, dostala do problémov. Ťahala to však až do roku 2010. Vyrábala model GAZ 31105 a tiež model Siber, ktorý nebol ničím iným ako licenčným Chryslerom Sebring druhej generácie.

To všetko sa však skončilo už pred siedmimi rokmi. Zdalo sa, že ruský výrobca „luxusných“ limuzín sa definitívne stratí v prepadlisku dejín. Teraz ale ruský denník Vedomosti vyspovedal Siegfrieda Wolfa, šéfa spoločnosti Russian Machines Corporation, ktorá vlastní skupinu GAZ. Ten povedal, že pre značku Volga má pripravenú budúcnosť. Prekvapivo však nepôjde o osobné autá. Schodnejšia sa mu zdá cesta výroby úžitkových áut. S tými má už spoločnosť skúsenosti, pretože produkuje dodávkové vozidlá GAZelle.

Novinka od Volgy má byť však menšia. „Budú to akési transportéry, veľkostne pripomínajúce napríklad Volkswagen Caddy. Podľa môjho názoru má Volga v Rusku stále dobré meno a auto tohto typu bude ideálne pre technikov, ktorí potrebujú previezť menší náklad alebo náradie,“ dodáva Wolf. „Len čo takéto auto stvoríme, bude mať podobný charakter ako zvyšok našej produkcie, ktorá sa preslávila nízkou cenou a spoľahlivosťou.“ Viac však Siegfried Wolf neprezradil. Takže nevieme ani to, kedy by mal na trh doraziť prvý model s logom slávnej ruskej značky.

© Autorské práva vyhradené

19 debata chyba
Viac na túto tému: #Gaz #Volga
Články podľa značiek