Seat Formentor: Španielsky 'Kodiaq' má meno. Podľa Malorky

Pred pár dňami odhalil Seat plán priviesť na svet svoje tretie SUV. Pôjde o technologické dvojča Škody Kodiaq a VW Tiguan Allspace. Dnes už poznáme aj jeho meno.

06.04.2017 12:00
debata
A takto si nový Seat Formentor predstavuje... Foto: Seat
Seat Formentor - ilustrácia 2017 A takto si nový Seat Formentor predstavuje britský Auto Express. Ilustrácia vychádza z troch oficiálnych snímok, ktoré toho však až tak veľa neukázali.

Seatu sa konečne darí. Španielska odnož koncernu Volkswagen sa vlani po rokoch dostala konečne do čiernych čísiel. A našliapnuté to má dobre aj do budúcnosti. Nestíha uspokojiť dopyt po svojom prvom SUV Ateca a v pláne sú dve ďalšie. O malom modeli Arona, ktorý bude postavený na platforme MQB A0, teda platforme novej Ibizy, vieme už dávnejšie. O veľkom SUV, ktoré sa v hierarchii postaví nad Atecu, zas informoval Seat pred pár dňami.

To, že pôjde o súrodenca Škody Kodiaq a Volkswagenu Tiguan Allspace, ktoré môžu byť vybavené piatimi alebo siedmimi sedadlami bolo jasné, meno však nie. To prichádza až teraz. Najprv sa šuškalo o označení Formentra, ktoré si dal Seat zaregistrovať na úrade priemyselného vlastníctva. Nakoniec je však všetko inak. Seat navštívil úrad aj o pár dní neskôr a zaregistroval meno Formentor. Jeho šéf Luca de Meo potvrdil, že práve to ponesie nové SUV.

Toto je jedna z troch snímok novinky, ktorú... Foto: Seat
Seat SUV - 2018 Toto je jedna z troch snímok novinky, ktorú ukázal Seat na svojej výročnej konferencii.

Tak ako káže tradícia, aj tentoraz je inšpiráciou geografia. Cap de Formentor je totiž severovýchodným výbežkom ostrova Malorka, ktorý patrí pod španielsku správu. Ide o turistický raj plný pláží s bielym pieskom lemovanými nádhernými útesmi. Veľa španielskej krvi v ňom však kolovať nebude. Jednoducho, máme tu ďalší derivát Kodiaqu a Tiguanu. Takže Formentor si bude musieť zakladať len na odlišnom dizajne, ktorý naznačujú prvé neoficiálne ilustrácie vychádzajúce z troch tmou zahalených snímok automobilky.

Hoci unifikácia neumožní robiť štylistom Seatu veľké „zázraky“, Luca de Meo tvrdí, že Formentor odštartuje novú dizajnovú éru. Novinku predstavia Španieli už na budúci rok. Stáť bude na platforme MQB A2 a na dĺžku bude mať približne 4,7 metra. Pod kapotou by už mal namiesto motora 1,4 TSI pracovať nový 4-valec 1,5 TSI. Výrobu zabezpečí priamo wolfsburský závod Volkswagenu. Linky v španielskom Martorelli, ako aj linky v českých Kvasinách, kde prebieha montáž SUV Kodiaq a Ateca, sú totiž plne obsadené.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Seat #Seat Formentor
Články podľa značiek