Ktorá automobilka bola vlani najziskovejšia? Kraľuje BMW

Vyrábať vie skoro každý, ale zarábať, to je už umenie. Podľa poradenskej spoločnosti Ernst & Young (EY) to ide najlepšie BMW, Daimleru a Toyote.

11.04.2017 12:00
BMW - produkcia Foto:
Automobilka BMW vie svoje aktivity premeniť na peniaze najefektívnejšie.
debata
Najziskovejšou automobilkou na svete bol vlani nemecký výrobca luxusných vozidiel BMW. Dosiahol desaťpercentný podiel prevádzkového zisku na celkových tržbách. Druhé miesto patrí nemeckému koncernu Daimler, ktorého prevádzková marža predstavovala 8,4 %. Na bronzovej priečke skončila Toyota Motor. Vyplýva to zo štúdie poradenskej spoločnosti Ernst & Young (EY).

Z hľadiska absolútnej hodnoty prevádzkového zisku je však poradie na prvých troch miestach presne opačné. Toyota si udržala prvé miesto, aj keď jej prevádzkový zisk vlani klesol asi o štvrtinu na 17,5 miliardy eur, uvádza EY s odkazom na štúdiu agentúry DPA. Daimler obsadil druhé miesto so ziskom 12,9 miliardy eur. Automobilka BMW zarobila na prevádzkovej úrovni 9,4 miliardy eur, čím skončila na treťom mieste.

Nemeckému koncernu Volkswagen, ktorý bojuje s negatívnymi následkami škandálu Dieselgate po tom, čo sa priznal k manipulácii s emisnými parametrami motorov TDI, patrila vlani z hľadiska ziskovosti až 14. priečka. Napriek tomu sa mu podarilo vystriedať na poste najväčšieho automobilového výrobcu planéty japonskú Toyotu. Porazil ju totiž v počte predaných kusov.

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #BMW #Mercedes-Benz
Články podľa značiek