Tesla Model 3: Produkčná verzia bez kamufláže. Veľa sa nezmenilo

Viac ako 400 000 zákazníkov už čaká na nový masový elektromobil americkej Tesly. Model 3 má začať schádzať z liniek závodu vo Fremonte v júni. Teraz sa ho podarilo nafotiť bez akejkoľvek kamufláže.

11.04.2017 16:00
debata (3)
Dizajn sériovej Tesly 3 nie je veľkým... Foto: Tesla
Tesla Model 3 - 2017 Dizajn sériovej Tesly 3 nie je veľkým prekvapením. V podstate sa nezmenil od vlaňajšej prezentácie makety a počítačových ilustrácií.

Americká Tesla má za sebou úspešný kvartál tohto roka. Zákazníkom predala za tri mesiace 25 000 áut, čo je medziročný nárast o 69 %. A na ceste k zákazníkom je ďalších 4 650 vozidiel. Záujem je rozdelený medzi dva súčasné modely takmer rovnocenne. Na luxusný fastback Tesla S pripadalo 13 450 exemplárov a zvyšok na SUV Tesla X. Či Tesla na zvýšenom odbyte zarobila, nevedno, keďže zatiaľ platí, že čím viac áut dodá na trh, tým väčšiu stratu vyprodukuje. V každom prípade jej investori veria. Napokon podľa posledných informácií je hodnota jej akcií vyššia ako akcií Fordu či General Motorsu. A to ju najväčší boom ešte len čaká.

Jedinou zmenou v zadnej časti je väčšia... Foto: Tesla
Tesla Model 3 - 2017 Jedinou zmenou v zadnej časti je väčšia odtrhová hrana kapoty, pravdepodobne z dôvodu dosiahnutia nižšieho aerodynamického odporu.

V júni totiž spustí výrobu už viac ako rok ohláseného tretieho modelového radu Tesla 3. Pôjde o prvý masový elektromobil z jej produkcie, ktorého cena by sa mala pohybovať od 35 000 dolárov, a to bez započítania štátnych dotácií. Vlaňajšia statická premiéra spôsobila doslova ošiaľ. Novinku si aj so zloženou zálohou 1 000 dolárov objednalo v krátkom čase viac ako 400 000 ľudí. Zatiaľ však reálnu Teslu 3 ešte nik nevidel. Teda v produkčnej verzii, pretože počas minuloročnej prezentácie predviedol Elon Musk len nefunkčnú maketu a počítačové ilustrácie. Teraz sa ale podarilo v uliciach Kalifornie „nachytať“ živý exemplár.

Základnú verziu bude poháňať jediný... Foto: Tesla
Tesla Model 3 - 2017 Základnú verziu bude poháňať jediný elektromotor umiestnený na zadnej náprave. Kapacita batérií 75 kWh má stačiť na dojazd približne 350 km.

Veľké prekvapenie sa nekoná. Tesla Model 3 má v porovnaní s pôvodnými ilustráciami len mierne pozmenenú zadnú odtrhovú hranu. Pravdepodobne z dôvodu lepšej aerodynamiky. Základnú, a teda aj najlacnejšiu, verziu má poháňať jediný elektromotor na zadnej náprave. Kapacita batérií 75 kWh má vystačiť na dojazd 320 km. Pripravený je aj Autopilot s desiatimi kamerami. To už pravdepodobne za príplatok, podobne ako systém rýchlonabíjania. Najlacnejšiu trojku budete teda musieť dobíjať len z domácej siete alebo z bežných nabíjačiek s nižším výkonom, ako majú „superchargery“.

Až neskôr dorazia verzie s dvoma elektromotormi a oboma hnanými nápravami. Prvé exempláre by sa mali dostať k reálnym zákazníkom v septembri. Ceny zatiaľ nepoznáme. Americká spoločnosť ich oznámi 2. júna, pravdepodobne pri príležitosti spustenia liniek. Dodržanie termínu si však vyžiadalo vynechanie rozsiahlych testov v reálnej premávke. Šéf automobilky Elon Musk však tvrdí, že kvalita bude excelentná, pretože spoločnosť má k dispozícii simulačné technológie, ktoré sú schopné odhaliť aj tie najmenšie nedostatky.

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Motors #Tesla Model 3
Články podľa značiek