Polícia v Miláne má Ferrari za 57 eur! Bude ním vychovávať

Vo vozovom parku strážcov zákona nájdeme mnohé skvosty. Od Lamborghini až po Bugatti. Toto Ferrari v Miláne však nemá za cieľ naháňať šialencov na diaľnici. Bude varovať mladých pred lákavou vidinou mafiánskych praktík. Bolo totiž zhabané zločincom.

12.04.2017 16:00
Ferrari 458 Spider - polícia Miláno Foto:
Toto Ferrari 458 Spider pochádza z nelegálnej činnosti. Polícia ho zhabala a upravila pre svoje potreby.
debata (1)

Superšporty v polícii? Nič nové pod slnkom. V Dubaji nájdeme v službách polície Bugatti Veyron, v Abu Dhabí Nissan GT-R, v Ríme Lamborghini Huracan a v Londýne zas McLaren alebo dokonca Ariel Atom. Určené sú zväčša ako diaľničné „stíhačky“ pre cestných pirátov s rovnako výkonnými strojmi, ktorí si z polície a rýchlostných limitov nerobia ťažkú hlavu. Toto je však celkom iný prípad. Ferrari 458 Spider, ktoré obohatilo vozový park milánskych policajtov, má mať edukačný účinok.

Vplýva to z jeho pôvodu. Toto konkrétne auto bolo totiž v roku 2015 zhabané mafii a následne ponúknuté do dražby. Talianske zákony však umožňujú uchádzať sa o zhabaný majetok aj štátnym orgánom, napríklad polícii, hasičom alebo zdravotníkom. A v tomto prípade bola úspešná práve milánska polícia. A to aj za cenu veľmi nevýhodného obchodu pre štát. Ten totiž auto daroval. Policajti platili len sami sebe 57 eur za prihlásenie. Bez poplatku prebehla technická kontrola v dílerstve Rosscorsa v Miláne a bezplatná bola aj policajná prestavba.

Ešte pred pár mesiacmi malo to isté auto biely... Foto: City of Milan, La Stampa
Ferrari 458 Spider - polícia Miláno Ešte pred pár mesiacmi malo to isté auto biely lak a majiteľa z radov talianskej mafie.
O tú sa postarala spoločnosť Caronno Petrusella, ktorá obliekla maranellský superšport do farieb zákona a v rámci konverzie namontovala na Spider výstražné svetlá tesne za ochrannými oblúkmi. Takže tu máme nielen najlacnejšie policajné Ferrari všetkých čias, ale možno aj najlacnejšie policajné auto vôbec. Prečo? Štát sa rozhodol vyhovieť projektu polície, ktorá chce toto Ferrari využiť ako výstrahu pred porušovaním zákonov. A nemá tým na mysli previnenia v cestnej premávke, ale organizovaný zločin.

Má sa z neho stať symbol toho, že byť „mafiánom“ sa neoplatí a že aj Ferrari zločinca sa môže stať policajným Ferrari. Preto absolvuje spolu s agentmi návštevy škôl. Polícia má v pláne stretnúť sa s 55 000 deťmi. „Toto Ferrari bolo pridelené polícii, aby sme mladým ľuďom pripomenuli, že štát môže zhabať veci, ktoré boli nadobudnuté nelegálnou formou, a že byť zločincom sa nevypláca,“ vysvetľuje dôstojník Antonio Barbato.

A Ferrari neostane v tejto službe osamotené. Milánska polícia totiž zhabala aj ďalších 29 áut a tri motorky, ktoré použije v rámci toho istého výchovného programu.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Ferrari #talianska polícia
Články podľa značiek