Deutche Bank: Predaju áut v USA vraj hrozí kolaps. Náznaky už sú

Analytici nemeckej banky varujú pred prudkým poklesom automobilového trhu za Atlantikom. Tento proces vraj už pomaly prebieha.

20.04.2017 18:00
USA - predaj áut Foto:
Nemecké predpovede tvrdia, že už tento rok klesne v USA predaj nových áut takmer o 10 %. To však má byť len začiatok hlbšej krízy.
debata
Bankoví analytici Deutsche Bank Rod Lache, Mike Levine a Robert Salmon vypracovali správu, podľa ktorej sa americký trh s novými autami nachádza na hranici kolapsu. Informoval o tom server Automotive News. Podľa nich by sa mohol tento proces začať už tento rok a prejavil by sa poklesom odbytu na 16,6 milióna áut, čo je takmer o 9,5 % menej ako v roku 2016.

Alarmujúce na tom má byť najmä to, že má ísť len o začiatok skutočnej recesie. Tú by mohli spustiť zvyšujúce sa úrokové sadzby, ktoré idú nahor spolu so zvyšujúcim sa záujmom o nové vozidlá v posledných rokoch. Spôsobia horšiu dostupnosť financovania kúpy nových áut, zvýšia ceny ojazdených áut a trh vystavia riziku predlžovania výmenného cyklu vozidiel, prípadne presúnú pozornosť kupujúcich od nových áut k mierne ojazdeným.

Tento proces vraj podľa Deutsche bank už pomaly prebieha. Hoci samotné predajné výsledky to zatiaľ nenaznačujú. Zatiaľ čo však v minulej dekáde bolo zošrotovaných 13 až 14 miliónov áut, v tej aktuálnej zatiaľ len okolo 11 miliónov. To znamená, že sa zväčšuje trh s ojazdenými vozidlami, ktorý ohrozuje predaj nových, kde ponuka prevažuje nad dopytom. Narastajúci trh starších áut potom spôsobuje pokles ich cien.

Napríklad vo februári došlo k poklesu až o 7,7 % v porovnaní s vlaňajším priemerom 3,5 %. To opäť zvýši atraktivitu „jazdeniek“ nad novými autami. Či sa tak stane, ukáže až budúcnosť. V každom prípade predpovede analytikov Deutsche Bank vyvolávajú isté pochybnosti. Je totiž známe, že táto najväčšia nemecká a štvrtá najväčšia európska banka sa nachádza v hlbokej kríze, ktorá, ak sa ju nepodarí vyriešiť, by mohla vyvolať efekt podobný kolapsu Lehman Brothers.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #USA #predaj áut #Deutsche Bank
Články podľa značiek