Drzosť: Čínsky 'Macan' ohromil aj šéfov Porsche!

Je to smutné, ale prax kopírovania zo strany čínskych automobiliek neustáva. Chcete príklad? Nové Zotye SR9 akoby vypadlo z „reflektoru“ prémiovému Porsche Macan. Ohúrilo aj zástupcov automobilky z Zuffenhausenu. Samozrejme, drzosťou.

21.04.2017 19:00
Zotye SR9 - 2017 Foto:
Nie, toto nie je Porsche. Toto je Zotye SR9, takmer dokonalý čínsky klon Macanu.
debata (12)

Autosalón v Šanghaji nás posledné dni zásobuje množstvom automobilových premiér. Táto je však trochu iná a stojí za zmienku. Ohúrila totiž aj zástupcov Porsche. Pochopiteľne, v stánku čínskej značky Zotye nestáli s otvorenými ústami preto, že by Číňania dokázali stvoriť lepšie auto ako oni sami. Dôvod bol celkom inde. Nové Zotye SR90 je totiž priam dokonalou kópiou Porsche Macan. So všetkým, čo k tomu patrí – exteriérom aj interiérom.

Ani interiér príliš nezaostáva úrovňou... Foto: Zotye
Zotye SR9 - 2017 Ani interiér príliš nezaostáva úrovňou spracovania za nemeckým originálom. Ostatné ospravedlňuje cena.

Má to len jednu chybičku krásy – nie je to Porsche a nejde ani o produkt spoločného čínsko-nemeckého podniku. Číňania si jednoducho nelámali hlavu s autorskými právami a priviedli na svet tamojší klon jedného z najlepších prémiových SUV sveta. Zdá sa teda, že prax kopírovania nie je, ako sa už niektorí naivne domnievali, na ústupe. Škandalózne prípady, ako napríklad nedávne „klonovanie“ Range Roveru Evoque, pokračujú.

Pod kapotou pracuje skromný dvojliter. Zato... Foto: Zotye
Zotye SR9 - 2017 Pod kapotou pracuje skromný dvojliter. Zato preplňovaný.

Jediné, čo možno na čínskej automobilke oceniť, je, že svoj produkt dotiahla do veľmi slušného štádia kvality, oveľa vyššieho, než býva v ríši stredu zvykom. To je však zároveň problém pre Porsche, ktoré predáva originálny Macan za štvornásobok. V Európe by sa asi zákazníci hanbili kúpiť napodobeninu prémiového auta, ale čínsky spotrebiteľský kódex má celkom iný level. Takže nie je vylúčené, že predaje lacného Zotye SR9 môžu zamávať s predajmi nemeckého originálu. Aj keď s nižším výkonom dvojlitrového tur­ba.

Čínsky „dizajnéri“ si na podobenstve dali... Foto: Zotye
Zotye SR9 - 2017 Čínsky „dizajnéri“ si na podobenstve dali naozaj záležať. Išli až do detailov. Rovnaký je ešte aj font nápisov.
Napriek tomu možno len ťažko očakávať, že by nečestné konanie čínskej značky napadlo Porsche na súde. Minulosť ukázala, že drvivá väčšina takýchto sporov sa skončila bez úspechu na strane žalobcu. A tiež je pravdou, že renomovaní producenti nemajú chuť provokovať čínske úrady. Jednoducho preto, že čínsky trh je pre nich životne dôležitý. Koncern VW, kde patrí aj Porsche, si to dobre uvedomuje. Čína je najväčším odbytiskom pre Volkswagen, Škodu, Audi aj Porsche. Automobilka z Zuffenhausenu tu vlani predala viac ako 65 000 áut, čo je tretina jej produkcie.
Zotye SR9 - 2017
Zotye SR9 - 2017
+15Zotye SR9 - 2017

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #Porsche Macan #Zotye #autosalón Šanghaj 2017 #Zotye SR9
Články podľa značiek