Autosalón Bratislava 2017: Prinesie premiéry zo Ženevy aj Šanghaja

Na Slovensku máme síce dva autosalóny, no ten jarný v Bratislave už zopár rokov „valcuje“ konkurenčnú Nitru. A tentoraz to nebude inak.

25.04.2017 06:00
debata
Tohtoročný jarný autosalón v Bratislave... Foto: Pravda, Incheba
Incheba - Bratislava Tohtoročný jarný autosalón v Bratislave prinesie až 83 premiér, z toho dve stredoeurópske a dokonca jednu európsku.

Na 27. ročníku automobilovej prehliadky v Inchebe uvidíme historicky najviac regionálnych premiér. Dokonca aj takú, ktorá ešte stále stojí s prívlastkom svetového debutu na práve prebiehajúcom autosalóne v Šanghaji. Jednoducho, Inchebe fúka do plachiet. Jednak skvelým termínom, ktorý je situovaný približne mesiac po tom, čo sa skončila svetová motoršou v Ženeve, takže mnohé novinky sú už po embargu, a jednak rastúcim odbytom áut na Slovensku, čo zvyšuje chuť vystavovať zo strany importérov.

Prídu skoro všetci

Januárové výsledky predaja osobných a ľahkých úžitkových áut na Slovensku síce zaznamenali počtom 5 410 registrácií medziročný pokles o 1,15 %, no február všetko vykompenzoval. Pre nové auto sa v najkratšom mesiaci roka rozhodlo až 8 366 zákazníkov, čo bolo o neuveriteľných 24,4 % viac v porovnaní s vlaňajším výsledkom. Kumulatívny predaj 13 776 vozidiel tak znamená, že náš automobilový trh sa „nafúkol“ o 13,38 %. A to prvé dva mesiace nadväzujú na skvelý minulý rok, keď putovalo k majiteľom rekordných 88 163 áut, až o 13 % viac než rok predtým.

Najaktuálnejším kúskom v Inchebe bude... Foto: Pravda, Daimler
Mercedes-Benz S - 2017 Najaktuálnejším kúskom v Inchebe bude modernizovaný Mercedes-Benz triedy S, ktorý absolvoval svetovú premiéru len pred pár dňami v Šanghaji.

Autosalón v číslach

Ročník 27.
Termín konania 25. – 30. 4. 2017
Výstavná plocha 40 000 m2
Počet značiek 46
Počet výstavných premiér 83

V Inchebe to bude cítiť. Už len z pohľadu zastúpenia značiek. Prišli prakticky všetci veľkí hráči. Kompletná je dokonca aj zostava prémiových značiek s výnimkou Volva, ktoré autosalónom, a to ani tým svetovým s výnimkou Ženevy, Detroitu a Šanghaja neholduje, hoci práve vlani urobilo výnimku a do Incheby prišlo. Inak je tu ale Audi, BMW, Mercedes-Benz, Jaguar, Land Range Rover, Cadillac a dokonca Alfa Romeo, Masertai a Lexus, ktorý posledné dva roky v Bratislave chýbal. Mainstreamové značky tento rok obohatí Toyota, tá tiež v predošlých dvoch ročníkoch absentovala.

Mercedes „zahviezdi“

S účasťou si to nerozmyslel len Seat, hoci má na trhu novú Atecu, vynovený Leon a pred bránami úplne novú Ibizu, ktorá debutovala v marci v Ženeve a čoskoro dostane slovenské ceny. Škoda. To ale úroveň prehliadky nijako neznižuje. Určite bude bohatšia než napríklad januárový regionálny autosalón vo Viedni. Na trh totiž prichádza množstvo nových modelov, viac ako vlani, možno aj preto, že bratislavská prehliadka sa koná ešte o týždeň neskôr ako minulý rok. Incheba uvádza až 80 slovenských premiér a dve stredoeurópske – novú Mazdu CX-5 a Mazdu RX-5 RF. Lenže je tu ešte jedna skutočná „bomba“.

Lada Vesta je tiež jednou z veľkých premiér... Foto: Pravda, Lada
Lada Vesta Lada Vesta je tiež jednou z veľkých premiér autosalónu. Rok po spustení predaja na domácom ruskom trhu dorazila totiž aj do Európy. To si vyžiadalo použitie motora splňujúceho emisnú normu Euro 6.

Vôbec po prvýkrát sa v Európe predstaví modernizovaný Mercedes-Benz triedy S, ktorý je hlavnou hviezdou Stuttgartu na práve prebiehajúcom autosalóne v Šanghaji. A potom tu bude množstvo ešte stále čerstvých ženevských premiér. Spomeňme aspoň BMW 5 Touring, Ford Fiesta, Hyundai i30 Kombi, Range Rover Velar, Lexus LS, Mazdu CX-5, Mini Countryman, Opel Crossland X a nový Opel Insignia Grand Sport, a tiež neprehliadnuteľné Suzuki Swift a Ignis či Toyotu Yaris. Zabudnúť nemôžeme ani na slovenskú trhovú jednotku – Škodu, ktorá sa môže pochváliť až siedmimi slovenskými premiérami od vynoveného Rapidu až po Octaviu RS a Kodiak Scout.

Jednoducho, bude sa na čo pozerať. Okrem toho sa v rámci autosalónu uskutoční Exclusive Salón, teda prehliadka luxusných áut značiek Aston Martin, Bentley, Lamborghini, Maserati, McLaren či Rolls-Royce. Po prvýkrát dostanú v Inchebe priestor aj deti. Mini autosalón prinesie testovacie jazdy na elektrických autíčkach značiek Audi, BMW, Ford, Mercedes, Mini, Volkswagen či 4X4 RSX. Testovacie jazdy sú pripravené aj pre dospelých. Vyskúšať bude možné najnovšie Citroëny, Fiaty, Hondy, Hyundaie, Mini, Nissany, Peugeoty a Opely. Chýbať nebude ani prehliadka veteránov a v nedeľu tradičné otvorenie tuningovej sezóny.

Ako nezablúdiť v Inchebe

Incheba Bratislava Foto: Pravda, Ľuboš Pilc, Incheba
Incheba Bratislava Incheba Bratislava

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Incheba #Bratislavský autosalón #autosalón Bratislava 2017
Články podľa značiek