Zázrak: Našlo sa Porsche 911 Carrera RSR. Má 25 rokov a na tachometri 10 km

Tak toto sa naozaj nestáva často. Nielenže ide o extrémne vzácny kúsok z dielne Porsche, z ktorého vzniklo len 51 exemplárov, ale navyše je ako nový. Na povrchu karosérie nájdeme pôvodný ochranný náter! Cena? Tak tá bude astronomická.

06.05.2017 07:00
debata (4)
Porsche 911 Carrera RSR je extrémne vzácne... Foto: RM Sotheby’s
Porsche 911 Carrera RSR - 1993 Porsche 911 Carrera RSR je extrémne vzácne auto. Vzniklo totiž len 51 exemplárov. A s červeným koženým interiérom len dva. Objavený exemplár je navyše úplne nejazdený.

Drahé okruhové auto si zväčša kupujete pre zábavu. Jednoducho preto, aby ste s ním jazdili. Ale toto nie je ten prípad. Do dražby aukčnej siete RM Sotheby’s zamieri totiž už tento mesiac Porsche 911 Carrera RSR, teda špeciál z generácie Porsche 964. Z nej síce zišlo z liniek v rokoch 1989 až 1994 celkom 62 172 exemplárov, ale verzií RSR prispôsobených na okruhy len 51. A presne takéto auto sa dnes objavilo v ponuke. Lenže pozor. Za takmer štvrťstoročie prešlo po vlastnej osi iba 10 km! Teda z výrobnej linky na kamión, odtiaľ k predajcovi a potom ešte kúsok do garáže jeho majiteľa.

Prach na karosérii si nemýľte s hrdzou.... Foto: RM Sotheby’s
Porsche 911 Carrera RSR - 1993 Prach na karosérii si nemýľte s hrdzou. Objavené auto z roku 1993 má ešte pôvodný ochranný náter karosérie. Je teda v stave, v akom opustilo brány závodu v Zuffenhausene.

Táto kombinácia robí z nálezu doslova objav. Jeho príbeh je však zatiaľ tajomstvom. Normálne sa to azda ani nedá vysvetliť. Najmä preto, že tento ultravzácny exemplár neslúžil ani ako naleštený klenot kolekcie vozidiel nejakého majetného podnikateľa. Je totiž celé zaprášené. A čo je ešte neuveriteľnejšie, karosériu pokrýva pôvodný ochranný náter. Za celých 25 rokov života sa jej vlastne nikto poriadne nedotkol. Ani len preto, aby odhalil krásu tohto ostrého pretekárskeho stroja. Jeho majiteľ musel byť naozaj čudák, pretože sa pripravil o mnoho zážitkov.

Červený interiér potiahnutý kožou Can Can Red... Foto: RM Sotheby’s
Porsche 911 Carrera RSR - 1993 Červený interiér potiahnutý kožou Can Can Red robí z objaveného exempláru ešte väčšiu vzácnosť.
Na odometri je jasný dôkaz o „panenstve“... Foto: RM Sotheby’s
Porsche 911 Carrera RSR - 1993 Na odometri je jasný dôkaz o „panenstve“ nájdeného RSR.

Konkrétny kus vyrobený v roku 1993 má totiž pod zadnou kapotou 6-valcový atmosférický boxer s objemom 3,8 litra vyladený až na 375 koní (276 kW). Ten mu umožňoval v časoch najväčšej slávy šprintovať v spojení s 5-stupňovým manuálom a pri hmotnosti len približne 1 100 kg na stovku za 3,6 sekundy. A Porsche 911 RSR si ju aj užilo. Na konte má víťazstvá v Spa 24 Hours, Daytona 24 Hours či 24 Hours of Interlagos a mnohých iných seriáloch. Jednoducho, čistá motoristická nirvána. Lenže náš exemplár v striebornej metalíze Polar Silver nevidel pretekársky okruh ani len z diaľky. Stál zaprášený v garáži.

Vzadu uložený 6-valcový boxer je vyladený na... Foto: RM Sotheby’s
Porsche 911 Carrera RSR - 1993 Vzadu uložený 6-valcový boxer je vyladený na 375 koní. Samozrejme, vrátiť mu život po 25 rokoch hybernácie si vyžiada isté úsilie.

Jeho cenu zvyšuje fakt, že je len z dvoch RSR, ktoré boli vybavené červeným koženým čalúnením Can Can Red. V tejto kontrastnej farbe je aj ochranná klietka či bezpečnostné pásy Schroth. Svetu sa ukáže naživo presne 27. mája na dražbe v talianskej Villa Erba. Cena bude pravdepodobne astronomická. Môže sa vyšplhať na niekoľko miliónov eur. Pre RSR to ale nie je dobrá správa. S takým drahým autom totiž nový majiteľ opäť nevyjde na okruh. Splašené kone pod kapotou zostanú znova uväznené kdesi v hale alebo garáži. Jednoducho, z RSR sa stane výlučne výstavný exponát a finančná investícia.

Nepochybne však bude musieť absolvovať renováciu. Je síce nejazdené, ale ako vieme, autám to vie ublížiť viac, než ak sú v pohybe. Pohyblivé časti môžu byť zatuhnuté a gumené či prižové tesnenia celkom zničené. Otočiť kľúčikom a naštartovať si tak vyžiada veľký kus práce. Bude to ale stáť za to.
Porsche 911 Carrera RSR - 1993
Porsche 911 Carrera RSR - 1993
+21Porsche 911 Carrera RSR - 1993

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Veterán #Porsche #Porsche 911 #Porsche 911 Carrera RSR
Články podľa značiek