Nissan: Používanie telefónov za volantom obmedzí Faradayova klietka

Hoci je používanie mobilného telefónu počas vedenia motorového vozidla zakázané, vodiči často toto pravidlo porušujú a vystavujú riziku seba aj ostatných členov premávky. Britské zastúpenie japonskej automobilky Nissan predstavilo spôsob, ako tento zlozvyk odstrániť.

10.05.2017 14:00
ni06 590ad8bc2c34a Foto:
Podstatou je, že vo vnútri klietky nepôsobí elektromagnetické pole.
debata

Základom konceptu, ktorý by mohol odstrániť rozptyľovanie vodičov mobilnými telefónmi, je Faradayova klietka. Ide o vynález anglického fyzika Michaela Faradaya z 30. rokov 19. storočia. Jeho podstatou je, že vo vnútri klietky nepôsobí elektromagnetické pole. Vďaka tomu sa teda do vnútra nedostane telefónny ani internetový signál.

Technici koncept nazvali Nissan Signal Shield. Foto: Nissan
ni80 590ad8bcc3d1e Technici koncept nazvali Nissan Signal Shield.
Britská vetva japonskej automobilky Nissan sa rozhodla, že vytvorí lakťovú opierku, ktorá bude zároveň spomínanou Faradayovou klietkou. Koncept lakťovej opierky technici umiestnili do modelu Juke a nazvali ho Nissan Signal Shield (v prekl. signálový štít, pozn. red.).

Nejde však o direktívne obmedzenie. Je na rozhodnutí vodiča, či si mobilný telefón odloží do špeciálnej lakťovej opierky alebo nie. Navyše účinnosť vynálezu možno jednoducho eliminovať, a to otvorením priehradky. Nissan chce touto cestou pomôcť vodičom, ktorí nedokážu počas šoférovania ignorovať zvonenie telefónu oznamujúce prichádzajúci hovor, prijatú SMS-ku, novinky na sociálnych sieťach alebo notifikácie mobilných aplikácií.

Dnes už mnoho výrobcov ponúka v základných výbavách systém Handsfree, vďaka ktorému možno cez bezdrôtové spojenie Bluetooth telefonovať a pritom mať obe ruky na volante a nepretržite sledovať situáciu na ceste. Vodiči však nie vždy tento systém využívajú a čo je horšie, často sa počas šoférovania venujú čítaniu textových správ.

Účinnosť vynálezu možno eliminovať otvorením... Foto: Nissan
ni08 590ad8bc718af Účinnosť vynálezu možno eliminovať otvorením priehradky.

Faradayova klietka nezabraňuje len prieniku mobilného signálu, ale aj signálu spájajúceho telefón s vozidlom prostredníctvom systému Bluetooth. Mohlo by sa zdať, že inovatívna lakťová opierka znemožní vodičom počúvať hudbu z mobilného telefónu, prípadne využívať niektoré aplikácie cez informačno-zábavný systém auta. Nissan však vyriešil aj túto otázku, keďže do opierky zabudoval USB konektor, ktorým možno telefón s vozidlom spojiť a využívať tak jeho ostatné funkcie.

Lakťová opierka s Faradayovou klietkou
Lakťová opierka s Faradayovou klietkou
+6Lakťová opierka s Faradayovou klietkou

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #smartfón #Nissan #Nissan Juke #Faradayova klietka #lakťová opierka
Články podľa značiek