Holanďania vraj vynašli cesty, čo sa samy opravia. Bolo by to krásne

Holandský vedec Erik Schlangen prišiel s nápadom, ako udržať povrch asfaltových vozoviek v dobrom stave. Jeho špeciálna zmes asfaltu má vraj „samouzdravovacie“ vlastnosti. Vydržať má dvojnásobok toho ako bežný asfalt.

16.05.2017 12:00
debata
Samoopravovací asfalt obsahujúci kovové vlákna... Foto: The Verge
Samoopravovací asfalt - Holandsko Samoopravovací asfalt obsahujúci kovové vlákna už Holanďania testujú na ceste A58 pri Vlissingene. V prevádzke je už sedem rokov.

Bolo by krásne jazdiť po kvalitných cestách. Lenže príroda, autá a fyzikálne zákony odvedú vždy svoj kus práce. Cesty pod zaťažením postupne chátrajú. Nasleduje oprava trhlín, výtlkov a nakoniec je nutné vymeniť celý asfaltový koberec. Holandský vedec Erik Schlangen však prišiel s nápadom, ktorý by mohol stavu vozoviek výrazne prospieť. Tajomstvo sa skrýva v špeciálnom zložení asfaltovej zmesi, ktorá obsahuje kovové vlákna. Ak sa do nich privedie elektrický prúd, zahrejú sa a zacelia vznikajúce trhliny už v zárodku.

Na prvý pohľad sa tento asfalt ničím nelíši od... Foto: The Verge
Samoopravovací asfalt - Holandsko Na prvý pohľad sa tento asfalt ničím nelíši od bežných asfaltov.
Samoopravovací asfalt - Holandsko
Samoopravovací asfalt - Holandsko
+2Samoopravovací asfalt - Holandsko

Napájať cesty elektrickým prúdom by bolo, pochopiteľne, veľmi drahé, a tak je tu aj druhá možnosť. Občas prejsť nad asfaltovým kobercom veľkým elektromagnetom. Opäť by došlo k zahriatiu a zaceleniu. Ani tento systém by nebol lacný, ale ak to porovnáme s nákladmi, ktoré si vyžaduje bežná oprava ciest, investície by sa mohli vrátiť. A to aj tie do asfaltovej zmesi, pretože tá sama je o 25 % drahšia ako bežný asfalt. Lenže má až dvojnásobnú životnosť. Takže Erik Schlangen je presvedčený, že len v Holandsku by sa tak dalo ročne ušetriť asi 90 miliónov eur.

Nová asfaltová zmes opravovaná pomocou... Foto: The Verge
Samoopravovací asfalt - Holandsko Nová asfaltová zmes opravovaná pomocou zahriatia by mala mať minimálne dvojnásobnú životnosť v porovnaní s bežným asfaltom.
Samoopravovací asfalt - Holandsko
Samoopravovací asfalt - Holandsko
+2Samoopravovací asfalt - Holandsko
Projekt „samozaceľovacieho“ asfaltu pritom nie je len na papieri. Holanďania ho skúšajú na dvanástich rôznych miestach a na ceste A58 pri Vlissingene je v prevádzke dokonca už od roku 2010. Na vyhodnotenie je však i tak príliš skoro, pretože sedem rokov môže vydržať v relatívne dobrom stave aj kvalitný modifikovaný asfalt. Relevantné výsledky by mohli prísť po roku 2020. Takéto cesty by však mohli mať aj ďalšie výhody. Napríklad by bolo možné využiť kovové vlákna na indukčné dobíjanie elektromobilov. Ale to sme už kdesi vo vzdialenej budúcnosti.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Holandsko #cesty #asfalt #Erik Schlangen
Články podľa značiek