Česká polícia má posilu. Cestných pirátov naháňa s BMW i8!

Je to nevídané. Autopark českej polície obohatilo BMW i8, teda mníchovský karbónový zázrak s krídlovými dverami a plug-in hybridnou sústavou. Načo je to dobré?

15.05.2017 16:00
debata (4)
Policajnej i-osmičke to naozaj svedčí. A je aj... Foto: BMW Invelt
BMW i8 - Polícia ČR Policajnej i-osmičke to naozaj svedčí. A je aj poriadne rýchla. Veď toto kupé vytvorené z plastov vystužených uhlíkovými vláknami (CFRP), s hmotnosťou 1 560 kg a výkonom 266 kW šprintuje na stovku za 4,4 sekundy.
V službách strážcov zákona slúži mnoho superšportových áut. V Dubaji nájdeme policajné Bugatti Veyron, v Abu Zabí Nissan GT-R, v Ríme Lamborghini Huracan, v Londýne zas McLaren alebo dokonca Ariel Atom a v Miláne Ferrari 458 Spider. Sú dosť rýchle na to, aby dokázali zastaviť unikajúcich cestných pirátov, hoci priznajme si, „naháňačkám“ je lepšie predchádzať. A tak často slúžia skôr ako symbol autority polície. Lenže teraz sa o poriadne prekvapenie nepostarali v Taliansku, Nemecku či Británii, ale u našich západných susedov.
BMW i8 - Polícia ČR
BMW i8 - Polícia ČR
+9BMW i8 - Polícia ČR

Česká polícia totiž prevzala od jedného z tamojších dílerov karbónovo-hybridný superšport BMW i8. A zaodela ho do policajnej uniformy so všetkým, čo k tomu patrí. Takže mníchovská „strela“ dostala policajné sfarbenie vozidiel českej polície, majáky aj potrebné symboly vyzývajúce na zastavenie. Nebola to iste lacná hračka. Už len cena základu predstavuje 3 686 800 českých korún, teda asi 138 000 eur, a k tomu si musíte pripočítať náklady za ďalšie úpravy. Takže 150 000 eur je minimum.

Uniforma obsahuje všetko, čo k nej patrí – od... Foto: BMW Invelt
BMW i8 - Polícia ČR Uniforma obsahuje všetko, čo k nej patrí – od majákov až po sfarbenie typické pre vozidlá strážcov zákona.
Takéto šafárenie by sa asi nestretlo s pozitívnym ohlasom českej verejnosti, či skôr tamojších daňových poplatníkov, napokon, oči kole už vlaňajšie nasadenie hriešne drahého Audi S6. Dobrou správou preto je, že policajné i8 bolo polícii zapožičané zadarmo. Tou zlou, že spomínaný predajca ho nechá v službách zákona slúžiť len pol roka. No i tak púta veľkú pozornosť. Stretnúť sa totiž s BMW i8 je stále veľká vzácnosť a s policajnou verziou o to viac. Na čo bude slúžiť, je nejasne. Naháňanie zločincov dnes už totiž nie je príliš v móde a tak skôr vynikne ako klenot pri sprevádzaní kolón s najvyššími ústavnými činiteľmi.

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW i8 #Česká polícia #Polícia ČR
Články podľa značiek