BMW 8 Concept: Veľké kupé sa vráti. Ukážu ho v Taliansku

BMW oživí modelový rad 8. Novú luxusné kupé však znamená koniec pre súčasnú šestku. Predstaví sa v podobe konceptu na prestížnej prehliadke Concorso d'Eleganza Villa d'Este na brehoch talianskeho jazera Como.

16.05.2017 16:00
BMW 8 Concept - 2017 Foto:
Toto je zatiaľ jediná snímka konceptu radu 8. Je jasné, že imidžovo sa v porovnaní so starou šestkou posunie novinka o triedu vyššie.
debata (1)
BMW v súčasnosti utlmuje výrobu modelového radu 6. Z amerického trhu stiahlo verziu kupé a už vo februári zastavil jej výrobu. V ponuke v USA tak zostali len verzie Gran Coupé a kabriolet. Čoskoro sa tak stane aj v Európe. Na scénu sa totiž chystá nástupca. A nebude celkom priamy. Budúci rok totiž patrí v BMW novému veľkému kupé BMW radu 8. Je jasné, že v hierarchii pôjde o posun nahor, aby nová „šestka“ lepšie zvládala tlak konkurencie v podobe stuttgartského Mercedesu-Benz S Coupé.

Práce sú v plnom prúde, a tak neprekvapí, že Mníchov dáva o zásadnej zmene v jeho portfóliu vedieť formou rovnomennej štúdie. Uvidíme ju už čoskoro. Ale nie na autosalóne. Noblesné GT debutuje na prestížnej akcii Concorso d'Eleganza Villa d'Este na brehoch jazera Como, teda na prehliadke elegancie, ktorú navštevuje BMW čoraz častejšie. V tejto súvislosti zverejnilo prvú oficiálnu snímku profilu chystaného konceptu. A zdá sa, že sa je na čo tešiť. „BMW 7 Coupé“ bude mať totiž veľmi pôsobivé línie aj proporcie.

O samotnom aute zatiaľ veľa nevieme. Isté je, že bude stáť na modulárnej platforme CLAR, tak ako nový rad 5 a 7, odľahčenej vďaka karbónovým štruktúram Carbon Core. Základná verzia 825i má dostať preplňovaný 4-valec. Nasledovať budú 6-valce, 8-valce a, samozrejme, vrcholový 12-valec, všetky z radu nových pohonných jednotiek TwinPower Turbo. Pre model radu 6 to bude znamenať praktický koniec s výnimkou 4-dverového kupé 6 Gran Coupé, ktoré vo výrobe ostane. Kupé a kabrioletu predchádzajúcich generácií vyrábaných od roku 2003 a 2010 sa totiž až tak nedarilo.

Imidžový posun nového kupé nahor si však nechajú v Mníchove poriadne zaplatiť. Už základná verzia má stáť 150 000 eur. A to nehovoríme o kabriolete, ktorý sa predstaví rok po kupé, teda v roku 2019. Je možné, že na týchto autách už bude mať aspoň čiastočný podiel nový šéf dizajnu BMW Jozef Kabaň, ktorý odišiel k mníchovskej značke z českej Škody.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #Concept #koncept #BMW 8 #Concorso d'Eleganza Villa d'Este
Články podľa značiek