Automobilky investujú do elektromobilov. Šéf Continentalu je zdržanlivý

Šéf spoločnosti Continental, ktorá je jedným z najväčších dodávateľov komponentov pre automobilový priemysel, tvrdí, že elektromobily sa vyrovnajú súčasným autám najskôr v roku 2025.

17.05.2017 12:00
BMW-X5 x Drive40e 2016 1280x960 wallpaper 25 Foto:
Continental je nielen výrobcom pneumatík, ale aj automobilových komponentov. Boom elektromobility je preň výnosným biznisom. Kým na autá so spaľovacím motorom dodáva súčiastky v hodnote priemerne 750 eur na vozidlo, na elektromobily je to až za 3 000 eur.
debata
Predaj elektromobilov stále rastie. Stále však tvorí len zanedbateľný podiel na celosvetových či celoeurópskych registráciách. Za prvý štvrťrok 2017 sa na starom kontinente predalo spolu 235 438 vozidiel s alternatívnym pohonom. To je medziročný rast až o 36 % a podiel 12 %. Znie to optimisticky, lenže okrem elektromobilov sem patria aj plug-in hybridy, hybridy a tiež vozidlá spaľujúce alternatívne palivá vrátane LPG a CNG. Ak potom túto štatistiku očistíme, na elektromobily pripadne len 33 924 registrácií, čo je iba 1,7-percentný podiel na celkových predajoch áut, ktorý tvoril 1,94 milióna vozidiel.

Šéf spoločnosti Continental Wolfgang Schäfer pre magazín Bloomberg tvrdí, že potrvá ešte dlho, kým sa autá na batérie stanú konkurencieschopné. „Vysoké ceny akumulátorov, obmedzený dojazd a dlhé dobíjanie sú dôvodom, prečo elektromobily nebudú mať nad autami so spaľovacími motormi ekonomickú výhodu skôr než v roku 2025. Dovtedy bude na cestách vládnuť benzín, nafta alebo ich kombinácia s elektrinou. Podľa Schäfera bránia rýchlejšiemu rozmachu elektromobility práve ekonomické faktory. Kým hodnota komponentov na jedno auto so spaľovacím motorom, ktoré Continental dodáva výrobcom, predstavuje priemernú sumu 750 eur, pri elektromobiloch je to až 3 000. To sa premieta aj do ich ceny.

Producenti áut však elektromobilom nepochybne veria a spájajú s nimi svoju budúcnosť. Veď koncern Daimler v snahe dobehnúť náskok americkej Tesly zvýšil svoj rozpočet na vývoj elektromobilov na desať miliárd eur a koncern Volkswagen na deväť miliárd. V roku 2025 by mal VW vyrábať milión elektromobilov roč­ne.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #elektromobily #Continental #Wolfgang Schäfer
Články podľa značiek