Toyota podporí vývoj lietajúceho auta

Japonská automobilka Toyota oznámila, že podporí skupinu technikov, ktorí v Japonsku vyvíjajú lietajúce auto. Má zapáliť olympijský oheň.

22.05.2017 17:00
Toyota - lietajúce auto Skydrive Foto:
Japonské lietajúce auto má mať tri kolesá a štyri motory. Využívať bude princíp dronu.
debata

Toyota poskytne 40 miliónov jenov (cca 323 000 eur) skupine Cartivator, ktorá vyvíja lietajúce vozidlo nazvané Skydrive. Mladí tvorcovia, patriaci pod Toyotu ho označujú za najmenšie lietajúce auto na svete a dúfajú, že s ním zapália olympijský oheň na letných olympijských hrách v Tokiu v roku 2020, napísala BBC.

Vývoj vozidla bol zatiaľ financovaný formou crowdfundingu, čo je spôsob, pri ktorom väčší podiel jednotlivcov prispieva k potrebnej sume menším objemom peňazí. Skydrive využíva technológiu dronov, teda bezpilotných lietadiel, má tri kolesá a štyri motory.

Za projektom stojí tím mladých inžinierov Toyoty. Foto: Toyota
Toyota - lietajúce auto Skydrive Za projektom stojí tím mladých inžinierov Toyoty.

Stroj meria na dĺžku 2,9 a na šírku 1,3 metra. Plánovaná najvyššia rýchlosť je 100 km/h a lietať má približne desať metrov nad zemou. Na vývoji sa zúčastňuje 30 dobrovoľníkov, pracujúcich v uzavretej základnej škole v prefektúre Aichi v centrálnom Japonsku. Do konca roka 2018 by mal byť na svete prvý funkčný prototyp.

Lietajúce autá sa v súčasnosti tešia veľkému záujmu. Mohli by totiž vyriešiť problémy s dnešnou preťaženou infraštruktúrou. Ich vývoju sa venujú firmy z USA, Nemecka, Holandska, Číny, Japonska ale aj zo Slovenska. Airbus plánuje napríklad prvé testy svojho osobného dronu otestovať už tento rok.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #lietajúce auto #Skydrive #Cartivator
Články podľa značiek