Lamborghini Urus: Prvé SUV zo Sant Agata prezrádza výkon. Bentayga bledne

Už na budúci rok príde na trh prvé SUV Lamborghini. A Taliani si na ňom dajú záležať. Výkonom aj dynamikou má totiž prekonať súčasného predátora – Bentley Bentayga.

18.05.2017 16:00
Lamborghini Urus - 2018 Foto:
Talianska značka už dlhšie testuje predprodukčné prototypy Urusu.
debata (2)

O príchode prvého SUV zo Sant‘Agata Bolognese sa hovorí minimálne päť rokov. Veď rovnomenná štúdia uzrela svetlo sveta v Pekingu už v roku 2012. A teraz sa práce blížia do finále. Cieľom bolo vyvinúť najrýchlejšie SUV planéty, ktoré sa bude cítiť lepšie na asfalte ako na prašných cestách. A napriek tomu, že medzičasom prišiel na trh Bentley Bentayga s neuveriteľne silným preplňovaným 12-valcom, Taliani nemienili poľaviť vo svojich ambíciách.

Dokladuje to šéf Lamborghini Stefano Domenicali, ktorý po prvýkrát priblížil výkonové parametre Urusu. Pod jeho prednou kapotou sa objaví dvakrát preplňovaný 8-valec s objemom štyroch litrov, vôbec prvý turbomotor s logom rozzúreného býka. Dávať má 650 koní, teda 478 kW, čo je o 31 viac v porovnaní s výstupom britského 6-litrového dvanásťvalca s dvojicou turbodúchadiel, motora súčasného kráľa všetkých SUV. Ten dáva „len“ 447 kW.

A takto vyzeral koncept Urusu v roku 2012,... Foto: Lamborghini
Lamborghini Urus Concept A takto vyzeral koncept Urusu v roku 2012, ktorý debutoval na autosalóne v Pekingu.

Napriek použitiu spoločnej platformy s Audi a Bentleyom, teda MLB, je vraj motor autorským vývojom automobilky. Urus bude pritom profitovať z podstatne nižšej hmotnosti, a tak niet pochýb, že zrýchlenie Bentaygy z 0 na 100 km/h za 4,1 sekundy a jej maximálnu rýchlosť 301 km/h, bude mať už čoskoro vo vrecku. Tipovať môžeme šprint na stovku pod štyri sekundy a maximálku minimálne 310 km/h.

Novinka bude schádzať z radikálne modernizovaného materského závodu v Sant Agata od začiatku roka 2018. Kvôli Urusu vybudovalo Lamborghini po prvýkrát vlastnú lakovňu, čím plocha závodu vzrástla takmer na dvojnásobok. V prvom roku zíde z liniek tisíc exemplárov, v tom nasledujúcom až 3 500. Kapacita však nie je pevne obmedzená. V prípade vyššieho záujmu môže talianska značka produkovať aj viac Urusov. Prvé kusy sa majú dostať k zákazníkom v druhom štvrťroku budúceho roka.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Lamborghini Urus #Lambotghini
Články podľa značiek