Bizarné: V japonských horách objavili tajomnú Toyotu Supra!

Je pravda, že cenené autá sa občas nájdu aj v lese, ale nikdy nie v opustených horách, kde nevedie žiadna cesta. Lenže presne o to ide v tomto príbehu Toyoty Supra – jedného z ikonických driftérskych kupé. Už roky chátra na neuveriteľnom mieste.

20.05.2017 07:00
debata (1)
Táto Supra, modla japonských drifterov, sa... Foto: Alexi
Toyota Supra A70 - opustená v horách Táto Supra, modla japonských drifterov, sa nachádza na absolútne odľahlom mieste. A to už celé desaťročia.

Pár ľudí o tomto zvláštnom úkaze vedelo. Najmä japonskí drifteri posadnutí pachom spálených gúm. Bodaj by nie. Toyota Supra generácie A70, vyrábaná v rokoch 1986 až 1993, je dodnes jedno z najcenenejších japonských kupé a zároveň modla milovníkov „jazdy bokom“ či hviezda tuningovej scény. Mala všetko, čo bolo treba. Výklopné svetlá, poriadny preplňovaný radový 6-valec s objemom troch litrov a k tomu turbo. Takže na zadné kolesá posielala cez manuálnu prevodovku vo svojich časoch slušných 233 koní. Nečudo, že sekla veľkú kariéru vo filmovej sérii Rýchlo a zbesilo, ale tiež v hrách Need for Speed.

Toyota Supra A70 -  opustená v horách
Toyota Supra A70 -  opustená v horách
+14Toyota Supra A70 -  opustená v horách

Navyše za ňu nemá Toyota dodnes náhradu. Kupé GT86, vyrábané spolu so Subaru, je síce fajn auto, ale Supra bola predsa len vyššia liga. Tú novú Toyota sľubuje už niekoľko rokov vďaka spolupráci s BMW, no zatiaľ je všetko len v rovine špekulácií. O to cenenejšia je na trhu jazdených áut a o to menej je pravdepodobné, že by skončila zabudnutá kdesi uprostred hôr. Lenže presne to sa stalo v tomto príbehu. Dozvedel sa o ňom jeden austrálsky fanúšik driftingu, ktorý si hovorí Alexi. Od japonských kolegov. Už v roku 2008 sa totiž presťahoval do Japonska, mekky drifterov, aby sa naplno venoval svojmu koníčku. A tajomná Supra mi nedala spávať.

Príroda koná svoje. Po rokoch chátrania už... Foto: Alexi
Toyota Supra A70 - opustená v horách Príroda koná svoje. Po rokoch chátrania už Supra takmer splýva s okolím.

Auto stratené v lesoch mu nedalo spávať, a tak sa Rozhodol sa, že ju stoj čo stoj nájde. A aj sa mu to podarilo, hoci nemal presné súradnice. Jeho trpezlivosť bola korunovaná úspechom. Alexi bol v šoku. Uprostred kotliny v japonských horách, blízko rieky, na mieste, kde nevedie žiadna, ani len lesná, cesta, skutočne objavil Toyotu Supra. Príroda už na nej vykonala kus práce. Auto bolo takmer „pochované“ pod nánosom lístia a naplavenej zeminy. Chýbajúce okná dovolili preniknúť matke prírode aj do interiéru. Ale bola to naozaj Supra ako vyšitá. To, pochopiteľne, otvára otázku, ako sa niečo také mohlo stať.

Chýbajúce okná dovolili prírode vliezť aj do... Foto: Alexi
Toyota Supra A70 - opustená v horách Chýbajúce okná dovolili prírode vliezť aj do interiéru.

Alexi sa nezabudol svojím úlovkom pochváliť na internete. Netrvalo dlho a diskutujúci sa začali predháňať v teóriách. Tá najdôveryhodnejšia znie, že v roku 1992 sa nadšený drifter zrútil s týmto autom z cesty, ktorá vedie vysoko nad miestom nálezu. Tomu nahráva fakt, že Supra je vybavená ochranou klietkou interiéru. Aj keď auto nevyzerá až tak zle, na strechu počas divokej jazdy prudkým zrázom a pomedzi stromy pravdepodobne nešlo, musel mať spomínaný drifter šťastie. Takže ktosi, kto nad autom stratil kontrolu, vystúpil, pobral sa domov a o nehode nikoho neinformoval. To kvôli úradom, ktoré by mu život ešte skomplikovali.

Iste mu napadlo auto vyslobodiť a opraviť. Lenže to by si vzhľadom na mesto činu a poškodenie vyžiadalo vysoké náklady. Možno vyššie než aká bola cena tejto Supry. A tak stojí už desiatky rokov na tomto bizarnom mieste. Podľa Alexiho to vyzerá tak, že tu naveky aj ostane a postupne ju príroda pohltí celú. Fotografie stoja za to, i keď milovníkom driftingu sa pri nich iste tlačia slzy do očí.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Toyota Supra
Články podľa značiek