Porsche vyrobilo už milión kupé 911. 70 % stále jazdí!

Vyrobiť milión áut jedného typu nemusí niekomu pripadať ako ohromný úspech. Lenže teraz nehovoríme o Corolle či Golfe. Tento míľnik totiž dosiahlo ikonické Porsche 911. Trvalo to 54 rokov.

18.05.2017 19:00
debata
Jubilejný exemplár Porsche 911 je inšpirovaný... Foto: Porsche
Porsche 911 - miliónty exemplár Jubilejný exemplár Porsche 911 je inšpirovaný úplne prvým z roku 1963. Preto má zelený lak a zlaté nápisy. Pod kapotou je však už preplňovaný vodou chladený motor.

Porsche oznámilo, že liniek jeho závodu v Zuffenhausene zišiel miliónty exemplár Porsche 911. Na športové auto s vysokou cenou to nie je rozhodne málo. Síce nie je lídrom, pretože napríklad z takého Chevrolettu Corvette putovalo na trh už 1,5 milióna kusov, lenže „Vette“ stojí tak tretinu ceny deväťstojedenástky. A navyše americký súper si nikdy nezachovával gény svojich predchodcov s takou dôslednosťou ako ikonické Porsche.

Aj interér je verný tradícii. Má tvídové poťahy... Foto: Porsche
Porsche 911 - miliónty exemplár Aj interér je verný tradícii. Má tvídové poťahy a čiernu palubnú dosku.

To prišlo na svet pred 54 rokmi, teda v roku 1963, a dodnes ostáva verné koncepcii vzadu uloženého motora, ktorá nie je z hľadiska jazdných vlastností úplne ideálna. V Zuffenhausene ju však dokázali doviesť priam do dokonalosti. Všetky pokusy o inováciu sa skončili neúspechom. Minulosťou sú typy 928 či 944. Zato Porsche 911 sa darí ako nikdy predtým. V súčasnosti je na trhu už jeho siedma generácia. Najväčšiu zmenu prekonalo v roku 1999, keď sa objavil pod zadnou kapotou vodou chladený motor.

Výrobu miliónteho kusa zaznamenávalo Porsche v... Foto: Porsche
Porsche 911 - miliónty exemplár Výrobu miliónteho kusa zaznamenávalo Porsche v každej jej fáze. Tu vidíme práce v lakovni.
Jubilejný exemplár s poradovým číslom 1 000 000 vyrobili podľa vzoru úplne prvého kusa z roku 1963. Preto dostal zelený lak, zlatý nápis 911, čierny interiér a tvídové poťahy sedadiel. Nie je však určený pre zákazníka. Porsche si ho nechá vo svojom firemnom múzeu. Napokon, s Porsche 911 sa ťažko lúčia aj samotní majitelia. Dokladuje to zaujímavý údaj o počte kusov, ktoré sú stále v prevádzke. Napriek pokročilému veku jazdí na cestách stále 70 % zo všetkých vyrobených deväťstojedenástok. To hovorí za všetko.
Porsche 911 - miliónty exemplár
Porsche 911 - miliónty exemplár
+22Porsche 911 - miliónty exemplár

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Porsche #jubileum #Porsche 911
Články podľa značiek