Jaguar XE SV Project 8: Ostrý sedan má mať 600 koní. Porazí aj Giuliu QV

V Coventry chystajú poriadnu šelmu. Sedan XE totiž práve prechádza rukami tunerov oddelenia špeciálnych operácii SVO. Tí vtesnajú pod prednú kapotu kompresorový 8-valec. Výsledok má stáť zato. Konkurenciu bude Project 8 sledovať len v spätných zrkadlách.

01.06.2017 18:00
debata
Táto šelma má nechať vďaka kompresorovému... Foto: Jaguar
Jaguar XE SV Project 8 - 2017 Táto šelma má nechať vďaka kompresorovému 8-valcu za sebou väčšinu konkurentov. Vrátane kupé F-Type. Testy zamaskovaných prototypov už prebiehajú na okruhu Nurburgring.

Britský Jaguar oznámil príchod limitovanej edície malého sedanu XE. Ponesie prívlastok SV Project 8 a pikantné na ňom je, že pôjde o vôbec najvýkonnejší sériový Jaguar všetkých čias. Zahanbiť tak má nielen konkurenciu, ako BMW M3 či Alfu Romeo Giulia QV, ale dokonca aj rýdzo športové kupé F-Type. Recept je jasný a naznačuje ho už samotný prívlastok. Pod kapotou tohto kompaktného sedanu sa totiž udomácni 5-litrový kompresorový 8-valec s výkonom extrémnych 600 koní, teda 441 kilowattov.

BRutálny výkon si vyžiadal montáž pevného... Foto: Jaguar
Jaguar XE SV Project 8 - 2017 BRutálny výkon si vyžiadal montáž pevného zadného krídla a mohutného difúzoru.

Jaguar už svoju šelmu testuje na referenčnom okruhu Nuburgring. Premiéra by mala nasledovať 28. júna počas populárneho festivalu rýchlosti v Goodwoode. Výkonu bude toľko, že Project 8 sa nezaobíde bez pevného zadného krídla a difúzoru, ktoré mu zabezpečia potrebný prítlak. O dostatok životodarného kyslíka sa postarajú väčšie sacie otvory v prednom nárazníku a maske. Očakávať môžeme bohaté nasadenie karbónu, znížený aktívny podvozok a výkonnú brzdovú sústavu.

Celý projekt prebiehal v divízii špeciálnych projektov SVO v Coventry. Vzniknúť má len 300 exemplárov.
Jaguar XE SV Project 8 - 2017
Jaguar XE SV Project 8 - 2017
+4Jaguar XE SV Project 8 - 2017

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar XE #Jagiar XE SV Project 8
Články podľa značiek