Rolls-Royce Phantom VIII: Novú generáciu odhalia v júni. Je vraj úchvatná

Rolls-Royce Phantom patrí na absolútnu špičku automobilovej aristokracie. Lenže na konte má už neuveriteľných 14 rokov. Teraz prichádza čas na zmenu. Automobilka plánuje statickú premiéru 27. júna. A k tejto informácii pripája dve oficiálne snímky detailov.

05.06.2017 18:00
debata
Aj nový Phantom sa drží striktných tvarov... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Phantom - 2017 Aj nový Phantom sa drží striktných tvarov tradičnej prednej masky. Celkový dizajn má byť však menej formálny a viac zaoblený.

Novodobá generácia Phantomu je nepochybne úspešným príbehom. Hyperluxusná limuzína z dielne BMW nadviazala v roku 2003 na dlhoročnú tradíciu odštartovanú Phantomom I. z dvadsiatych rokov minulého storočia. Na linkách v Goodwoode vydržala takmer štrnásť rokov. Automobilka zastavila produkciu len vo februári a z poslednej várky vytvorila niekoľko špecificky upravených modelov. Teraz sa už však v Goodwoode sústreďujú na štart výroby ôsmej generácie. Rozbehne sa síce až začiatkom roka 2018, ale na nový Phantom až tak dlho čakať nebudeme.

Predstaví sa totiž s polročným predstihom – presne 27. júna v londýnskom Mayfair, tak ako káže tradícia. A to po boku slávnych modelov značky, vrátane spomínaného Phantomu I. Tí ktorí už auto videli, ako napríklad Ian Grant, obchodný manažér pre ázijsko-pacifický región, tvrdia, že je úchvatné. Krivky majú byť menej formálne ako doteraz a inšpirované mimoriadne oblým modelom Silver Cloud z prelomu päťdesiatych a šesťdesiatych rokov. Dizajn však nebude jedinou zmenou.

V interiéri môžeme očakávať záplavu ručne... Foto: Rolls-Royce
Rolls-Royce Phantom - 2017 V interiéri môžeme očakávať záplavu ručne spracovanej kože luxusných dekorácií zo vzácnych drevín.

Veď Phantom bude postavený na úplne novej hliníkovej platforme. Tá má tejto hyperluxusnej limuzíne priniesť výrazne nižšiu hmotnosť a navyše možnosť využiť alternatívne pohony. Pritom si túto platformu nemáme mýliť s technikou, ktorú používa materský koncern BMW. Jednoducho, Rolls-Royce bude naďalej plne autonómnou značkou bez unifikácie komponentov. Ovládateľnosť tohto kolosu, ktorý bude dĺžkou oscilovať na hranici šiestich metrov, zlepší po prvýkrát riadenie zadných kolies.

Vylúčený nie je ani pohon oboch náprav, keďže použitú platformu má už v blízkej budúcnosti zdieľať prvé SUV Rolls-Royce Cullinan. Každopádne je istý príchod plug-in hybridnej verzie, ktorá vytvorí ekologickejšiu alternatívu k benzínovému 12-valcu. Vylúčená nie je dokonca ani plne elektrická verzia. To sme už však v rovine špekulácií. A na tie už niet veľa času. Do premiéry ostávajú tri týždne. Automobilka nás na ňu láka zatiaľ dvoma snímkami. Jednou, ktorá zobrazuje tvar prednej masky, a druhou, ktorá zachytáva zložito štrukturovaný drevený obklad palubnej dosky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Phantom
Články podľa značiek