Falkatus: Ruský 'Hummer' je hotový. Promo si robí na Kryme

Rusi ukázali novú armádnu posilu. Obrnené vozidlo Falkatus, prezývané tiež Kat. Vyzerá ako kríženec lunochodu a batmobilu, takže zaujať by mohlo aj v apokalyptickom trileri. Bohužiaľ, kariéru štartuje na Kryme.

03.06.2017 07:00
debata (185)
Brutálny ruský vojenský stroj váži 12  ton a... Foto: ZIL
ZIL Falkatus - 2017 Brutálny ruský vojenský stroj váži 12 ton a odvezie desaťčlennú posádku.

Informácie o „ruskom Hummeri“ kolujú na internete približne tri roky. Už prototyp s názvom Kat zaujal futuristickým dizajnom. Medzičasom dozrel projekt ZIL-u do štádia produkcie. Za ten čas sa však tak trochu subtílny Kat poriadne zmenil. A zmenil aj meno. Finálna verzia dostala názov Falkatus, i keď v Rusku mu nik nepovie inak ako Kat. Toto pomenovanie totiž oveľa lepšie vystihuje brutalitu stroja, ktorý desí už na prvý pohľad.

ZIL Falkatus - 2017
ZIL Falkatus - 2017
+28ZIL Falkatus - 2017

To hlavné Falkatusu zostalo – originálny dizajn so skosenou prednou časťou. Nejde o samoúčelné riešenie ani o aerodynamiku. Takýto uhol lepšie odoláva prípadným zásahom strelných zbraní. Strely na ne pôsobia menšou silou, ako keby dopadali kolmo. Podobne riešený je aj zužujúci sa pontón spodnej časti karosérie, ktorý dokáže odviesť tlakovú vlnu pri výbuchu míny. Základom projektu je podvozok nákladného Kamazu 4911, presnejšie jeho súťažnej verzie, preslávenej v najťažšej rely Dakar. O jeho odolnosti netreba mať teda obavy.

O bezpečnosť sa starajú tony panciera a... Foto: ZIL
ZIL Falkatus - 2017 O bezpečnosť sa starajú tony panciera a strieľne. Zošikmené plochy tu nie sú kvôli aerodynamike. Jednoducho lepšie odrážajú guľky a odvádzajú tlakovú vlnu.

O drobčeka rozhodne nejde. Falkatus má na dĺžku 6,2 metra a hmotnosť 12 ton. To v prípade, ak využíva maximálne pancierovanie, odolávajúce strelám kalibru 7,62 mm. Chránená nie je len kabína a technika, ale aj čiastočne zapuzdrené kolesá. Je samozrejmé, že takýto mamut potrebuje poriadnu dávku energie. Stará sa o ňu najsilnejší motor, aký mal ZIL k dispozícii – ruský naftový 8-valec s výkonom 730 koní, teda 537 kW, a gigantickým krútiacim momentom 2 900 Nm. To je dokonca ešte viac ako mal prototyp. Tie putujú ku všetkým štyrom kolesám.

Interiér pôsobí futuristicky. Vodič a... Foto: ZIL, KAMAZ
KAT - ruské vojenské vozidlo Interiér pôsobí futuristicky. Vodič a spolujazdec sedia vpredu, ďalších šesť členov špeciálnych jednotiek pozdĺžne v strede. Dvom zvyšným členom sú vyhradené sedadlá otočené proti smeru jazdy v strieľňach.

Takže tento „ťažkoodenec“ dokáže dosiahnuť maximálku až 150 km/h! Odvezie pritom 10-člennú posádku. Vodič a spolujazdec sedia vpredu, ďalších šesť členov špeciálnych jednotiek po bokoch. Dvom zvyšným členom sú vyhradené sedadlá otočené proti smeru jazdy v strieľňach, aby kontrolovali priestor za vozidlom. Nastupovanie uľahčuje hydraulická rampa v zadnej časti. Navyše sa na streche nachádza výsuvný štít, ktorý slúži ako ochrana v prípade, že posádka operuje zo strechy.

Flotila nových Falkatusov sa teraz ukázala v plnej paráde na nových videách. Bohužiaľ, pri vyloďovaní na Kryme. Politiku však nechajme tak, využitie Falkatusov totiž nijako nedehonestuje prácu konštruktérov, ktorí vytvorili naozaj originálny vojenský stroj, vyvolávajúci autoritu už len svojím zjavom.

© Autorské práva vyhradené

185 debata chyba
Viac na túto tému: #ZIL #kat #ZIL Falkatus
Články podľa značiek