Ford si dal patentovať 'samovystupovacie' sedadlo

Ford má vraj nápad ako pomôcť pri nastupovaní a vystupovaní z auta ľuďom, ktorým to robí problém. Spolu s nimi vystúpi celé sedadlo.

07.06.2017 18:00
Ford - patent na sedadlo Foto:
Návrh Fordu vyzerá vcelku jednoducho, ale realizácia nebude ľahká. Udržať stabilitu na rôznych povrchoch si vyžiada senzory a riadiacu elektroniku.
debata

Je to trochu bláznivý nápad, aspoň na prvý pohľad. Ford má totiž registrovaný patent na sedadlo, ktoré nebude pevnou súčasťou vozidla. To preto, aby uľahčilo nastupovanie a vystupovanie. Najmä tým, ktorým to robí problém. Napríklad starším ľuďom alebo telesne hendikepovaným.

Princíp vyzerá vcelku jednoducho. Sedadlo je vybavené štyrmi kĺbovými nohami, inšpirovanými nohami zvierat. Tie sú v prípade, že vodič šoféruje, zložené pod sedákom. Ak chce vodič vystúpiť, nohy nadvihnú mierne sedadlo a „vykročia“ spolu s ním z interiéru. Sedadlo teda vystúpi spolu s vodičom.

Až také jednoduché to ale asi nebude. Ford však tvrdí, že má riešenie nielen pre samotný pohyb ale aj udržanie stability sedadla mimo vozidla a to dokonca aj v prípade ak je podkladom mäkká pôda či terén. O správne fungovanie sa má starať niekoľko elektromotorov, senzory a elektronika, koordinujúca prácu jednotlivých nôh.

Ford počíta aj s tým, že systém nôh by mohli využívať úžitkové autá, napríklad pri manipulácii s nákladom na špeciálnych plošinách.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Ford #sedadlo
Články podľa značiek