Apple prichádza so 'šoférovacím' módom pre telefóny. Nebudú vás rušiť

Ak nastúpite na palubu dopravného lietadla, zapnete si na smartfóne príslušný režim s obmedzenými funkciami. A teraz prichádza Apple s podobnou funkciou pre autá. Dôvodom je bezpečnosť.

08.06.2017 12:00
debata
Nový režim „Do Not Disturb While Driving“ sa... Foto: Apple
Apple - mód pre iPhone pre bezpečnú jazdu Nový režim „Do Not Disturb While Driving“ sa aktivuje automaticky, keď smartfón rozozná, že sa nachádza v idúcom vozidle. Apple ho uvedie spolu s novou generáciou operačného systému iOS 11 na jeseň tohto roka.

Nový režim pre iPhone predstavil Apple na svojej pravidelnej tlačovej konferencii v kalifornskom San José. Týka sa nielen telefónov iPhone, ale dokonca aj prehrávačov iPod. Volá sa „Do Not Disturb While Driving“ (Nerušiť počas jazdy). Dôvodom je, pochopiteľne, bezpečnosť, keďže práve manipulácia so smartfónmi za volantom vedie často k dopravným nehodám. Nový mód preto obmedzí niektoré funkcie. A nebude to záležať len na vôli vodiča. Telefón pomocou Bluetooth a Wi-Fi sám totiž rozozná, či sa nachádza v idúcom vozidle.

Režim pre bezpečnú jazdu sa síce aktivuje... Foto: Apple
Apple - mód pre iPhone pre bezpečnú jazdu Režim pre bezpečnú jazdu sa síce aktivuje automaticky, ale vodič ho môže vypnúť.

Ak áno, mód pre bezpečnú jazdu sa aktivuje automaticky. Znamená to vypnutie všetkých rušivých funkcií. Vodič ale dostane možnosť prednastaviť automatické textové odpovede, ktoré bude mobil odosielať počas jazdy. Týkať sa to nebude navigácie. Tá má byť plne funkčná aj v prípade aktivovaného „šoférskeho“ módu. Technologický gigant však priznáva, že telefón nedokáže rozoznať, či je jeho majiteľ v danej chvíli zároveň šoférom. Pre tento prípad bude preto možné „šoférsky“ mód kedykoľvek deaktivovať.

Znamená to asi toľko, že využívanie bezpečného režimu pre jazdu si vyžaduje istú zodpovednosť samotného vodiča. Je to čosi podobné ako s bezpečnostnými pásmi. Ani tie nemusíte používať, i keď tým porušujete predpisy. Aktivita Apple je pravdepodobne odpoveďou na nedávne kroky americkej agentúry pre bezpečnosť cestnej prevádzky NHTSA, ktorá prišla s takouto iniciatívou. A má na to presvedčivé dôvody. Podľa nej je každá desiata dopravná nehoda v USA spôsobená nepozornosťou vodiča.

Nový mód pre smartfóny Apple je súčasťou novej generácie operačného systému iOS 11, ktorý práve mieri k prvým beta-testerom a k ostatným užívateľom sa dostane na jeseň tohto roka.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Apple #Apple iPhone
Články podľa značiek