VW Polo: Nová generácia láka siluetou. Dizajnom asi neprekvapí

Premiéra nového Pola je skutočne za rohom. Výstavnú premiéru síce absolvuje až v septembri vo Frankfurte nad Mohanom ale naživo ho Volkswagen ukáže už 16. júna.

08.06.2017 16:00
VW Polo - 2017 Foto:
Prvá oficiálna snímka profilu naznačuje, že Polo bude dizajnom pokračovať v evolučnej ceste.
debata

Volkswagen priťahuje pozornosť k šiestej generácii Pola už nejaký ten čas. Približne pred mesiacom zverejnil prvé čiastkové informácie a k tomu sériu fotografií predprodukčných prototypov. Pochopiteľne, maskovaných špeciálnymi polepmi. A teraz láka ďalšou snímkou na blížiacu sa statickú premiéru, ktorá prebehne v piatok 16. júna v Berlíne. Odhaľuje však len siluetu jedného z najpredávanejších európskych modelov. Aj tá však potvrdzuje prísne evolučný prístup k dizajnu.

Polo bude opäť „malým Golfom“. Na rozdiel od neho ostane verné tretiemu bočnému okienku, ktoré je jeho typickým znakom. Známe tvary však budú ukrývať celkom novú techniku. Niet sa čomu čudovať. Súčasné Polo je na trhu s jedinou väčšou inováciou od roku 2009 a tak bude mať čo robiť aby dobehlo súperov. Napríklad novučičký Ford Fiesta ale tiež nebezpečného dravca z vlastného košiara – nový Seat Ibiza, ktorý dostal ako prvý koncernovú platformu MQB A0.

Nové Polo bude výrazne väčšie. Na dĺžke... Foto: Volkswagen
VW Polo - 2017 maskovaný Nové Polo bude výrazne väčšie. Na dĺžke pribudne až 80 a na rázvore 76 mm. Bude tiež širšie.

Profitovať z nej bude aj Polo. Napríklad rozmermi. Piata generácia poriadne vyrastie. Do dĺžky bude mať 4 053 mm, čo je až o 80 viac ako v minulosti. Rázvor náprav sa natiahne o 76 m na konečných 2 546, toľko mal ešte prednedávnom Golf. Spojitosť s Ibizou jasne naznačuje aj šírka 1 751 a výška 1 446 mm. Aby ale ostalo v koncernovej hierarchii na špičke bude sa môcť pochváliť niektorými vychytávkami. Napríklad adaptívnymi tlmičmi, digitálnym prístrojovým panelom s 12,3-palcovým monitorom, full-LED svetlami alebo adaptívnym tempomatom.

Pod kapotou možno očakávať 3-valec 1,0 TSI naladený na 70 alebo 85 kW. Dieselové verzie ostanú verené už len 4-valcom 1,6 TDI s výkonom 60, 70 a 85 kW. Najväčšou bombou bude ale preplňovaný benzínový 4-valec 1,5 TSI Evo (110 kW) s vypínaním valcov, Atkinsonovým cyklom a štart-stop systémom, ktorý len nedávno debutoval v inovovanom Golfe. Motory s výkonom nižším ako 70 kW dostanú 5-stupňové manuály, pre silnejšie sú pripravené buď 6-stupňové manuálne alebo 7-stupňové dvojspojkové prevodovky DSG.

Na vrchol pyramídy sa postaví Polo GTI, vraj s motorom 2,0 TSI a výkonom 147 kW, čo jasne naznačuje, že Volkswagen naozaj ustupuje od koncepcie downsizingu. Staršie GTI má totiž motor s objemom 1,8 litra. Prvé kusy nového Pola by sa mali dostať k zákazníkom ešte pred koncom roka. Päťdverový hatchback bude schádzať z liniek závodu v španielskej Navare. Odpustkom za absenciu 3-dverovej verzie, s ktorou sa nepočíta kvôli slabým predajom, bude nový crossover T-Cross postavený na jeho základoch.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Volkswagen #VW #VW Polo
Články podľa značiek