Tesla Y: Malý crossover príde do dvoch rokov. Musk pritom ešte nemá fabriku

Tesla ešte nespustila výrobu jej prvého masového elektromobilu 3 a už posiela do sveta ďalšiu bombastickú správu. Iste nie náhodou na stretnutí akcionárov firmy. Tí totiž potrebujú primeranú masáž. Bez vizionárskeho imidžu by totiž bol z Tesly len stratový producent elektromobilov.

09.06.2017 16:00
Tesla Model Y - 2019 Foto:
Toto je zatiaľ jediná snímka pripravovaného crossoveru Y. Veľa z nej veru nevidieť. Hodlá však skončiť so spätnými zrkadlami.
debata
Tesla bojuje s termínmi. Ešte tento mesiac plánuje spustiť produkciu menšieho a cenovo dostupného elektromobilu Model 3. Má naň viac ako 400 000 objednávok a tak očakáva, že novinka s cenou okolo 35 000 dolárov jej pomôže po rokoch opustiť zónu červených čísiel. To môže, ale aj nemusí vyjsť, najmä ak Tesla kvôli urýchlenému príchodu na trh obetovala testy v reálnej premávke. Aby však akcionári nestrácali nádej, šéf firmy Elon Musk z času na čas odhalí nejaké tie vizionárske plány. Napríklad elektrický kamión alebo podzemnú prepravu v mestách.

Nie inak to bolo na tohtotýždňovom mítingu, kde Musk ukázal prvú tajomnú snímku nového modelu Y. Má ísť o menší crossover, ktorý bude stáť v hierarchii pod súčasnou Teslou X. Pikantné je, že na trh by ho chcela dostať Tesla do osemnástich mesiacov. A to je šibeničný termín. Súčasné výrobné kapacity vo Fremonte budú totiž v súvislosti s Teslou 3 praskať vo švíkoch. A Musk žiadne nové nemá. V súvislosti s plánovaným európskym závodom navyše nepadla ani len záväzná lokalita. Navyše si Tesla Y vyžiada vývoj úplne novej modulárnej platformy.

Šéf spoločnosti totiž už dávnejšie priznal, že postaviť väčší crossover X na základoch liftbacku S nebolo dobrým nápadom. „Je to čosi podobné, ako si na nohu s číslom 43 obúvať menšiu topánku.“ Podobnú chybu nechce zopakovať, a tak nemá byť Tesla Y len derivátom očakávanej Tesly 3. Nová platforma si však vyžiada ďalší čas. Zatiaľ tu máme jedinú fotografiu, ktorá viac skrýva, ako ukazuje. Zaujímavým detailom je ale absencia spätných zrkadiel.

To môže naznačovať, že Model Y bude mať namiesto nich v sérii kamery, ktoré už legislatíva v Japonsku a USA čoskoro povolí, alebo aj to, že nový malý crossover dostane oveľa vyspelejšie autonómne riadenie ako súčasné modely. Napokon, Musk vyhlásil, že nový Autopilot, ktorý ukáže koncom roka, by mal byť schopný prejsť bez zásahu do riadenia z Kalifornie až do New Yorku. Viac by sme sa vraj o projekte Y mali dozvedieť na septembrovom odhalení elektrického kamióna.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Y
Články podľa značiek