Mars Rover Concept: NASA ukázala auto pre 'Marťanov'

Konceptov áut sú stovky. Tento je ale iný. Nie je totiž určený pre túto planétu. Jazdiť s ním by mohli prví kolonizátori Marsu. Aspoň tak si ho predstavuje NASA. I keď sama ho nepostavila.

09.06.2017 18:00
debata (1)
Mars Rover Concept je skôr prostriedkom na... Foto: NASA
Mars Rover Concept - 2017 Mars Rover Concept je skôr prostriedkom na pritiahnutie pozornosti k projektu osídlenia Marsu ako skutočným dopravným prostriedkom pre budúcich kolonizátorov červenej planéty.
Čas, keď ľudská posádka pristane na povrchu Marsu, už nemusí byť ďaleko. Aby však bolo možné tak drahý projekt financovať, treba udržiavať verejnosť v očakávaní. A potom tlačiť na politikov, aby pustili perie. Napríklad aj predstavením konceptu vozidla, ktoré by zabezpečovalo transport prvých kolonizátorov červenej planéty. Presne to urobila americká NASA začiatkom tohto týždňa v Kennedyho vesmírnom stredisku.
Mars Rover Concept - 2017
Mars Rover Concept - 2017
+2Mars Rover Concept - 2017

Štúdia „marsmobilu“ má názov Mars Rover Concept a pôsobí skôr ako dielo Hollywoodskych špecialistov, než skutočný dopravný prostriedok dobyvateľov vesmíru. A nie sme ďaleko od pravdy. Koncept totiž nepostavila NASA, ale spoločnosť Parker Brothers, ktorá má už pár prác pre filmový priemysel za sebou. Každopádne musí na ňom niečo byť, ak sa projekt rozhodla podporiť svojim logom samotná americká vesmírna agentúra.

V kabíne je priestor pre štyroch členov posádky... Foto: NASA
Mars Rover Concept - 2017 V kabíne je priestor pre štyroch členov posádky a laboratórium.
Vyzerá naozaj futuristicky. Na dĺžku má tento 6-kolesový transportér 8,3 a na výšku 3,3 metra. S parkovaním by ale tento obor nemal mať na Marse problémy. Ani s terénom, čo naznačuje gigantická výška podvozku. Jeho hmotnosť je 2,7 tony, aspoň tu na Zemi. Na Marse s približne tretinovou gravitáciou bude podstatne ľahší. Do kabíny sa zmestí štvorčlenná posádka. V zadnej časti bude laboratórium. Vedecký prieskum má byť napokon jeho hlavným poslaním. O pohone sa NASA nezmienila. Každopádne využíva Mars Rover Concept elektromotory napájané nejakým druhom batérií. Tie by mohli na Marse čerpať slnečnú energiu. Maximálna rýchlosť je vraj 112 km/h, ale odporúčaná len 20. Skutočný „marsmobil“ asi takto vyzerať nebude a tento konkrétny kus sa na červenú planétu celkom určite nedostane. Kritici mu vyčítajú napríklad aerodynamický dizajn, ktorý je v riedkej atmosfére Marsu celkom zbytočný. A tiež konštrukciu kolies, ktorá je priam predurčená na to, aby sa do nich zachytávali skaly.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #mars #koncept #NASA #Mars Rover Concept #concelt
Články podľa značiek