Lada Vesta CNG: Ruský sedan vie jazdiť aj na plyn

V Togliatti spustili výrobu Vesty s alternatívnym pohonom. Zamieriť má najmä k firemnej klientele. Aj preto sa Lada neobťažovala s príliš sofistikovaným technickým riešením.

13.06.2017 12:00
debata (6)
Navonok sa vesta CNG nelíši od bežných verzií.... Foto: Avto VAZ
Lada Vesta CNG - 2017 Navonok sa vesta CNG nelíši od bežných verzií. S benzínom aj plynom by ale mala prejsť bez tankovania až 1 000 km.

Lada predstavila prototyp sedanu Vesta upraveného na spaľovanie zemného plynu už v roku 2015, teda ešte skôr, než spustila produkciu bežných verzií. A nešlo len o exhibíciu. Rusi to s plynofikáciou Vesty mysleli naozaj vážne. Chcete dôkaz? Práve v týchto dňoch spustili výrobu Vesty CNG. Tá dokáže okrem benzínu spaľovať aj toto ekologické palivo. Pôvodne sofistikované riešenie s dvojicou kompozitových nádrží pod podlahou kufra sa ale do série presadiť nepodarilo. Bolo by vraj drahé.

Nádrž na zemný plyn je umiestnená priamo v... Foto: Avto VAZ
Lada Vesta CNG - 2017 Nádrž na zemný plyn je umiestnená priamo v kufri, za sklopnými operadlami zadných sedadiel. Má sa do nej vojsť 18 kubických metrov plynu.

Avto VAZ preto zvolil lacnejšie riešenie. Použil jedinú nádrž inštalovanú za operadlami zadných sedadiel, teda priamo v batožinovom priestore. A miesto uhlíkových vlákien dal prednosť cenovo dostupnejšej oceli. To ale znamená, že pôvodná veľkosť kufra sa scvrkla zo 480 na približne 380 litrov a tiež to, že nádrž podstatne znížila variabilitu. To napriek tomu, že plynovej Veste ostali sklápateľné zadné operadlá.

Tankovací ventil sa nachádza pod spoločným... Foto: Avto VAZ
Lada Vesta CNG - 2017 Tankovací ventil sa nachádza pod spoločným krytom hrdla benzínovej nádrže.

Do nádrže sa zmestí 18 kubických metrov stlačeného plynu. To znamená spolu so zásobou benzínu dojazd na jedno tankovanie až 1 000 km. Dynamické parametre ani výkon atmosférického 4-valca s objemom 1,6 litra Lada nespomína. Zato vieme, že novinka počíta najmä s firemnou klientelou, teda záujmom zo strany štátnych organizácií či samosprávy, ktorá by si mohla týmto spôsobom vylepšiť svoj ekologický imidž. Menej úžitku by v tomto prípade neprekážalo.

Lada však nevylučuje, že ak by bol o Vestu CNG väčší záujem, môže prísť aj s pôvodne zamýšľanými kompozitnými nádržami umiestnenými v priestore rezervného kolesa. Napokon, technické riešenie má hotové, To je ale málo pravdepodobné, keďže bežní spotrebitelia by viac ocenili lacnejšiu verziu upravenú na spaľovanie propán-butánu, teda LPG.

Lada Vesta CNG - 2017
Lada Vesta CNG - 2017
+10Lada Vesta CNG - 2017

© Autorské práva vyhradené

6 debata chyba
Viac na túto tému: #CNG #Lada #Lada Vesta #Lada Vesta CNG #Avto VAZ
Články podľa značiek