Mazda CX-8: 7-miestny crossover je za dverami. Ale japonskými

Mazda rozširuje portfólio populárnych crossoverov. Medzi modely CX-5 a CX-9 postaví 7-miestnu novinku CX-8. Premiéru má naplánovanú na tokijský autosalón. Či dorazí aj do Európy, nie je isté.

14.06.2017 18:00
Mazda CX-8 Foto:
Nový veľký crossover CX-8 v mnohom pripomína novú Mazdu CX-5. Bude však až o 350 mm dlhší.
debata

Mazda pracuje intenzívne na generačnej obnove celého modelového programu. Len v poslednom období prišla s novým crossoverom CX-3, roadsterom MX-5 a Mx-5 RF, faceliftom päťky, novým SUV CX-5 a v USA aj s jeho veľkým súrodencom CX-9. A za rohom je ďalšia premiéra. V časoch boomu crossoverov a SUV asi neprekvapí, že nováčik bude spadať práve do tohto segmentu. Mazda ním vyplní veľkú medzeru medzi CX-5 a CX-9, keďže Mazda CX-7 je už minulosťou.

Dôvodom väčších rozmerov je ponuka 6- alebo... Foto: Mazda
Mazda CX-8 Dôvodom väčších rozmerov je ponuka 6- alebo 7-miestneho interiéru s troma radmi sedadiel.

To, že pôjde o generačnú zmenu, naznačuje názov CX-8. Tento veľký crossover zastúpi aj pozíciu u nás neznámych modelov MPV Mazda 5, Mazda 8 a Mazda Biante, ktorým sa v posledných rokoch príliš nedarí. Aj preto počíta CX-8 s troma radmi sedadiel, teda 7-miestnym interiérom. Bude to vlastne veľká Mazda CX-5, predĺžená na 4 900 mm. Na šírku bude mať 1 840 a na výšku 1 730 mm. V porovnaní s CX-5 tak bude o 350 mm dlhšia. A podobnú zmenu nájdeme na rázvore, ktorý podrastie o 230 mm na konečných 2 930.

Na väčšiu Mazdu CX-9 bude zas strácať 165 mm. Mazda sa už pripravuje na premiéru, plánovanú na októbrový tokijský autosalón. Preto vypustila do sveta prvú oficiálnu skicu, ktorá naznačuje práve spojitosť s CX-5. Nechýba maska v tvare rozpínajúcich sa krídiel ani dynamické línie Kodo. Pod kapotou nájdeme benzínové motory SkyActiv G s objemom 2,0 alebo 2,5 litra, ale aj diesel 2,2 SkyActiv-D, čo naznačuje, že jej účinkovanie v Európe nie je celkom vylúčené. Mohla by tak na starom kontinente zohrať rolu americkej Mazdy CX-9.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Mazda #Mazda CX-8
Články podľa značiek