Rolls-Royce Phantom: Nová generácia prezradila interiér

Toto je prvýkrát, čo môžeme nahliadnuť do interiéru nového Phantomu VIII. Redaktorom serveru Autohome sa totiž podarilo „odchytiť“ testovací prototyp v Číne. Aj s otvorenými dverami.

14.06.2017 16:00
debata
Aj nový Phantom si zachová protismerné zadné... Foto: Autohome China
Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp Aj nový Phantom si zachová protismerné zadné dvere. Ovládané budú elektricky.

Premiéra ôsmej generácie Phantomu sa blíži. Britská automobilka v rukách koncernu BMW Group ukáže svoju vlajkovú loď presne 27. júla v londýnskom Mayfair. Dovtedy nás plánuje zásobovať čiastočnými informáciami. Napokon, robí to už dlhšie, takže napríklad vieme, že nový Phantom s hliníkovou platformou a karosériou bude podstatne ľahší ako ten súčasný. Ani sa niet čomu čudovať Pokrok sa dal očakávať, veď na trhu je tento kráľ automobilovej aristokracie už takmer 14 rokov.

Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp
Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp
+6Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp

Naposledy automobilka z Goodwoodu zverejnila snímky testovacích prototypov zamaskovaných polepmi a len pred pár dňami poslala do sveta fotografiu masky chladiča a detailu palubnej dosky, ktorý naznačil luxusné spracovanie obkladových materiálov. Teraz tu ale máme čosi celkom iné. Čínskemu serveru Autohome sa totiž podarilo odchytiť jeden z prototypov počas testov a nahliadnuť do kabíny. Testovací jazdci museli byť teda dosť neopatrní.

Nový Phantom má byť menej formálny. To znamená... Foto: Autohome China
Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp Nový Phantom má byť menej formálny. To znamená napríklad použitie menšieho volantu.

Interiér je síce chránený pred zrakom verejnosti krycími fóliami, no napriek tomu odhaľujú fotografie niektoré nové prvky. Tak napríklad digitálny prístrojový panel, ktorý vystrieda klasické „budíky“ alebo trojramenný volant, ktorý bude menší než doteraz, či stredovú konzolu, ktorá má väčší uhol sklonu. To je presne v súlade s tvrdením automobilky, ktorá chce, aby bol nový Phantom menej formálny. Prestíž si síce zachová, ale za jeho volantom by ste sa už nemali cítiť ako nájomný šofér.

Stredová konzola dostane väčší sklon. Na... Foto: Autohome China
Rolls-Royce Phantom - 2017 prototyp Stredová konzola dostane väčší sklon. Na rozdiel od BMW bude automatická prevodovka ovládaná zo stĺpiku riadenia.

Všetky ďalšie informácie ostávajú tajomstvom. Šušká sa však, že atmosférický 12-valec s legendárnym objemom 6,75 litra by mal nahradiť modernejší a najmä úspornejší agregát s dvojicou turbodúchadiel 6,6 V12, ktorý používa mladší Ghost. Bonusom bude aj vyšší výkon. Kým starý motor má v súčasnosti 338 kW a 720 Nm, ten nový môže počítať minimálne so 420 kilowattmi a 780 newtonmetrami krútiaceho momentu.

Vzhľadom na nižšiu hmotnosť a použitie 8-stupňovej prevodovky ZF netreba pochybovať ani o lepšej dynamike. Ovládateľnosť zas zlepší riadenie zadných kolies. To už výrobca potvrdil. Pneumatiky budú mať rozmer 285/40 a budú obuté na obrovských 22-palcových kolesách. Na ďalšie informácie nebudeme čakať dlho. Od premiéry nás delí len čosi vyše mesiaca.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Phantom
Články podľa značiek