Mitsubishi vstupuje na trh civilných lietadiel. Ukázalo prúdový Regional Jet

Nové dopravné lietadlo Mitsubishi Regional Jet je míľnikom nielen pre Mitsubishi Haevy Industries, ale aj celý japonský letecký priemysel. Ide o prvý väčší civilný stroj z krajiny vychádzajúceho slnka po 43 rokoch.

21.06.2017 18:00
debata (1)
Civilný prúdový stroj Mitsubishi MRJ odvezie... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi - lietadlo MRJ Civilný prúdový stroj Mitsubishi MRJ odvezie 100 cestujúcich. Je určený na regionálne trate a ušetriť má 20 % paliva.

Mitsubishi máme spojené najmä s výrobou áut. Tento konglomerát má ale oveľa širšie aktivity. A tou najnovšou je výroba dopravných lietadiel. Ide pritom o skutočný zlom v japonskom leteckom priemysle. Po skončení druhej svetovej vojny bolo totiž v Japonsku zakázané vyvíjať a vyrábať lietadlá. Až v 50. rokoch bola obnovená licenčná výroba vojenských strojov, ktorá však čoskoro zanikla. A až v roku 1962 uviedli Japonci na trh prvé povojnové civilné lietadlo NAMC YS-11 s kapacitou 60 cestujúcich, ktoré vydržalo na linkách do roku 1974. Potom sa ale výroba civilných dopravných lietadiel v Japonsku odmlčala na dlhé roky.

Mitsubishi - lietadlo MRJ
Mitsubishi - lietadlo MRJ
+10Mitsubishi - lietadlo MRJ

Výnimkou je len malý stroj HondaJet z roku 2013, ktorý je určený pre privátnych zákazníkov. Teraz ale prichádza po 43 rokoch na svet prvé skutočne novodobé dopravné lietadlo z Japonska. Volá sa Mitsubishi Regional Jet a za jeho vývojom stojí Mitsubishi Aircraft Corporation a Mitsubishi Heavy Industries. Ako naznačuje názov Mitsubishi Regional Jet (MRJ), ide o stroj určený pre regionálnu leteckú dopravu. Odvezie 100 cestujúcich a je poháňané revolučnými motormi PurePower od firmy Pratt & Whitney.

Nová pýcha japonského leteckého priemyslu sa... Foto: Mitsubishi
Mitsubishi - lietadlo MRJ Nová pýcha japonského leteckého priemyslu sa ukázala na aerosalóne v Paríži.

Aj vďaka vyspelej aerodynamike sľubuje Mitsubishi zníženie spotreby paliva o 20 %. Novinkou, s cenou 47 miliónov dolárov, začne Mitsubishi Aircraft Corporation konkurovať druhému najväčšiemu výrobcovi malých komerčných lietadiel kanadskému Bombardier Inc., ktorý nasleduje za lídrom trhu brazílskym prepravcom Embraer SA. Japonci si veria a dokázali to aj počas premiéry nového prúdového civilného stroja, ktorý sa predstavil vo farbách spoločnosti All Nippon Airways (ANA) na 52. ročníku leteckého salónu v Paríži.

Letecký dopravca ANA je prvým zákazníkom Mitsubishi, ktoré má na stole už 15 objednávok. Ešte pred svetovým debutom musel výstavný exemplár absolvovať 8-dňovú kúru, počas ktorej bol na trup lietadla nanesený špeciálny náter vo farbách All Nippon Airways. Prvý testovací let MRJ však prebehol už v novembri 2015. MRJ vzlietlo z letiska v Nagoji a potvrdilo základné vlastnosti a funkčnosť pri stúpaní, klesaní či otáčaní vo vzdušnom priestore. Test sa uskutočnil mimo pobrežia Tichého oceánu a trval 1,5 hodiny.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #lietadlo #Mitsubishi #Mitsubishi Regional Jet #dopravné lietadlo
Články podľa značiek