Renault-Nissan si trúfa. Do konca roka chce byť svetovou jednotkou!

Súboj o najväčšieho automobilového producenta planéty môže mať tento rok nečakaného víťaza. Pozície Volkswagenu a Toyoty ohrozuje francúzsko-japonská aliancia.

26.06.2017 12:00
Renault-Nissan Foto:
Kde sa dvaja bijú, tretí vyhráva. Asi tak by sa mohol skončiť súboj Volkswagenu, Toyoty a Renaultu s Nissanom
debata
Na špičke rebríčka najväčších automobiliek vedú už niekoľko rokov súboj Volkswagen s Toyotou. Naposledy dopadol v prospech nemeckého koncernu, ktorý dokázal získať zlato aj napriek megakauze Dieselgate. Lenže teraz to vyzerá tak, že do konca roka môže byť všetko inak. Na čelo tabuľky si brúsi zuby japonsko-francúzsky konglomerát Renault-Nissan. A to je dosť odvážne, keďže ešte vlani skončil na štvrtom mieste za General Motorsom.

Lenže šéf aliancie Carlos Ghosn tvrdí, že tohtoročný rast predbehol očakávania. Navyše pribral do košiara Mitsubishi, ktoré navýšilo registrácie koncernu Renault-Nissan o nemalých 934 000 áut. „Od januára sme medzi troma najväčšími výrobcami a očakávame, že do polovice roka sa staneme lídrom. Aj keď to nebol náš cieľ,“ povedal Ghosn na stretnutí akcionárov. A čísla mu dávajú za pravdu.

Za prvé štyri mesiace 2017 predal koncern Volkswagen 3,32 milióna áut, Toyota 3,06 milióna a Renault Nissan 3,02 milióna. To znamená, že už teraz dýcha najväčším rivalom na krk a General Motors nechal za sebou. Ten napokon už nemôže počítať Opelom, ktorého sa zbavil. Navyše francúzsko-japonská aliancia zaznamenáva kontinuálny rast svojich značiek. A to nielen Renaultu (+ 10 %) a Nissanu (+ 7 %). Darilo sa aj Infiniti (+ 24 %), Dacii (+ 7 %), Lade (+ 12 %) a Mitsubishi (+ 5 %). Takže zmazať rozdiel by nemalo byť ťažké.

Aliancii fúka do plachiet aj rastúci záujem o SUV a crossovery, kde má mimoriadne silné postavenie. V tomto segmente ovláda 12 % celosvetového trhu. Analytik spoločnosti JATO Dynamics Felipe Munoz síce očakávania Renaultu s Nissanom trochu krotí, no jedným dychom dodáva, že aj keby sa nepodarilo aliancii dosiahnuť na vrchol tento rok, na ten budúci sa jej to môže podariť.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Renault #predaj áut
Články podľa značiek