V Austrálii napadol radary vírus. Vodiči nemusia platiť pokuty

V Austrálii riešili kuriózny problém s rýchlostnými radarmi. Výsledok? Cestným pirátom sa páči.

30.06.2017 16:00
debata
Vírus sa dostal do policajných radarov náhodne,... Foto: Guardien
Policajný radar - Austrália Vírus sa dostal do policajných radarov náhodne, ale svoju prácu vykonal. Polícia zatiaľ nemôže vymáhať pokuty od austrálskych vodičov.
Hackerské útoky ransomware sú čímsi, ako keď zločinci zadržia rukojemníkov. V tomto prípade je však rukojemníkom nejaký počítačový systém. Ten hacker zablokuje a za jeho odblokovanie požaduje výkupné. Nie je to nič nezvyklé. V máji sa napríklad stali terčom takéhoto útoku počítače so staršou platformou Windows. Dotknuté boli spoločnosti FedEx alebo britská NHS (National Health Service).

Ako zbraň poslúžil vírus WanaCry. V júni si už ale všetci mysleli, že nebezpečenstvo je zažehnané. The Guardian ale teraz informoval, že to tak celkom nie je. Kuriózne je, že obeťou tohto „červa“ sa stalo 55 rýchlostných radarov a kamier v austrálskej provincii Victoria. Vodiči, ktorým prišli domov pokuty za prekročenie rýchlosti, sa preto obrátili na súdy s tým, že nesúhlasia s postihom, keďže radarový systém nemusel pracovať správne.

A súdy im dali za pravdu. Dokonca aj napriek vyhláseniu tamojšej polície, ktorá tvrdí, že všetky kamery a radary fungovali bezchybne. Inšpektorát dokonca rozbehol vyšetrovanie, ktoré má sporné pokuty nájsť a posúdiť ich právoplatnosť. To znamená, že ku každej pokute bude polícia pristupovať individuálne. Či však môže konať v rozpore s verdiktom súdu, je sporné.

Zatiaľ všetko nasvedčuje tomu, že samotné radary neboli plánovaným terčom hackerov. Vírus sa k nim dostal úplnou náhodou, počas prác firmy, ktorá na radarovom systéme vykonávala údržbu. Počas nej sa „červík“ chytil príležitosti a napadol riadiaci softvér. Takže vidieť, že ani takéto zariadenia nie sú imúnne proti počítačovým vírusom. Miestne rozhlasové stanice tvrdia, že polícia o probléme vedela už dávnejšie, ale ho skrývala pod pokrievku.

Cestní piráti sa tak môžu zatiaľ radovať. Polícia od nich totiž nemôže vymáhať pokuty.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #polícia #Austrália #radar #prekročenie rýchlosti #policajný radar
Články podľa značiek