Rolls-Royce testuje Cullinan v Údolí smrti

Prvé SUV Rolls-Royce uvidíme v sérii už na budúci rok. Teraz sa však na internete objavili snímky prototypu, ktorý podstupuje náročné skúšky v najsuchšej oblasti severnej Ameriky.

13.07.2017 16:00
debata
Nový Cullinan nebude žiaden drobček. Postavený... Foto: Autojunk
Rolls-Royce - Cullinan Death Valley Nový Cullinan nebude žiaden drobček. Postavený bude na základoch nového Phantomu.

Hlavnou tohtoročnou hviezdou Rolls-Royce bude nepochybne druhá generácia Phantoma. Ten však predznamenáva ešte jednu novinku. A to ešte dôležitejšiu. Prvé SUV značky bude stáť totiž na jeho základoch. Chystaný Cullinan, ktorý má zaútočiť na konkurenčný a extrémne úspešný Bentley Bentayga a zdvojnásobiť predaje značky je vo vysokom štádiu vývoja. Napokon, na produkčné linky sa má dostať už budúci rok. Automobilka naň upozornila vlani, keď zverejnila prvé oficiálne snímky zamaskovaného prototypu. Teraz sa však na svetlo sveta dostali ďalšie.

Rolls-Royce - Cullinan Death Valley
Rolls-Royce - Cullinan Death Valley
+4Rolls-Royce - Cullinan Death Valley

Pochádzajú z Údolia smrti, ktoré leží juhozápadne od pohoria Sierra Nevada, na severnom okraji púšte Mohave. Teploty tu dosahujú viac ako 50 stupňov Celzia – jednoducho ideálne miesto na testy prototypov, ktorých úlohou je vychytať v extrémnych podmienkach akékoľvek potenciálne nedostatky. Samozrejme, fotografie nie sú oficiálne. Zaznamenal ich pozorný okoloidúci vodič. A i keď urobiť si predstavu o ambicióznom Cullinane je na ich základe ťažké, ukazujú viac, ako sme videli doteraz. Napríklad zadnú časť.

Rolls-Royce tvrdí, že skratka SUV celkom... Foto: Autojunk
Rolls-Royce - Cullinan Death Valley Rolls-Royce tvrdí, že skratka SUV celkom nevystihuje podstatu tohto auta. Očakáva sa teda skôr čosi ako zvýšené kombi.

Podľa šéfa Rolls-Royce Andrewa Boyla nemá ísť o pravé SUV. Tvrdí, že táto skratka nevystihuje presne podstatu Cullinanu. „SUV nemusí byť vždy športové ani úžitkové. Až sa Cullinan predstaví, uvidíte celkom inú interpretáciu,“ dodal. Isté je, že jeho základom bude odľahčená hliníková platforma Phantomu a preplňovaný 12-valec, pravdepodobne s objemom 6,6 litra, z modelu Ghost, kde je naladený na 420 kW a 780 Nm krútiaceho momentu. Otázne ostáva, či sa Cullinanu podarí oskalpovať Bentaygu titul najrýchlejšieho sériového SUV planéty.

Testy prebiehajú už od konca vlaňajšieho roka v mnohých kútoch sveta. Okrem USA napríklad aj za polárnym kruhom. Sériový Cullinan by sme mohli vidieť na niektorom z autosalónov v prvom polroku 2018. V Goodwoode si iste dajú malú pauzu po premiére nového Phantoma, ktorý debutuje vo Frankfurte nad Mohanom.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Rolls-Royce #Rolls-Royce Cullinan #Detah Valley
Články podľa značiek