BMW X2 uniklo na patentových snímkach. Kupé to nie je

Mníchov už finišuje na vývoji štýlovejšieho súrodenca SUV X1. Bude niesť označenie X2 a svetu sa predstaví na jeseň vo Frankfurte. My sa naň však môžeme pozrieť už dnes. Postaral sa o to japonský úrad pre priemyselné vlastníctvo. Unikli z neho patentové snímky.

21.07.2017 16:00
debata (3)
Ako vidieť z patentových snímok, sériový model... Foto: BMW
BMW X2 - patentové snímky 2017 Ako vidieť z patentových snímok, sériový model nebude naozaj ďaleko od konceptu. Má však širšie svetlá a menšie ľadvinky.

O novom BMW X2 sa hovorí približne od roku 2014. Medzitým už stihlo BMW prakticky dokončiť vývoj a na vlaňajšom autosalóne v Paríži predstaviť rovnomenný koncept. Takže teraz ide do tuhého. Novinka, ktorá vytvorí športovejší derivát k novému BMW X1, má debut naplánovaný presne rok po koncepte. Uvidíme ju v septembri vo Frankfurte nad Mohanom. Hoci samotná štúdia mnohé naznačila, teraz si môžeme o sériovej verzii urobiť ešte lepšiu predstavu. Z japonského patentového úradu totiž unikli oficiálne skice.

Pred splývavou siluetou uprednostnilo BMW... Foto: BMW
BMW X2 - patentové snímky 2017 Pred splývavou siluetou uprednostnilo BMW nižšiu kabínu a dynamický profil spodnej línie okien.
Finálny dizajn nebude naozaj príliš vzdialený konceptu. Ako vidieť, pribudli kľučky. Čo sa dalo očakávať. Kým svetlá budú širšie, maska na rozmeroch trochu ubrala. Silueta je prakticky identická. BMW X2 nebude teda kupé v štýle BMW X4 či X6. Na menšom formáte by tento prístup príliš nefungoval. Jednak by bolo klesanie strechy príliš prudké, a navyše by splývavá silueta kabíny obmedzila priestor nad hlavami zadných cestujúcich. I tak bude strecha v porovnaní s X1 o čosi nižšia a dizajn športovejší. Techniku si však X2 požičia z nového X1.

To znamená použitie modulárnej platformy UKL, ktorú zdieľajú kompaktné BMW s britským Mini. V základných verziách treba teda rátať výlučne s predným náhonom. Štvorkolku bude X2 kombinovať s výkonnejšími motorizáciami. Očakávať môžeme najmä 4-valce. Benzínovú ponuku zastúpia s najväčšou pravdepodobnosťou verzie sDrive20i, xDrive20i (141 kW/192 k) a xDrive25i (170 kW/231 k), zatiaľ čo naftovú paletu vytvoria verzie sDrive18d (110 kW/150 k), xDrive20d (140 kW/190 k) a xDrive25d (170 kW/231 k). Vylúčený nie je ani plug-in hybrid.

Viac sa dozvieme po frankfurtskej premiére. K zákazníkom sa však štýlový derivát X1 dostane až začiatkom budúceho roka.

BMW X2 - patentové snímky 2017
BMW X2 - patentové snímky 2017
+4BMW X2 - patentové snímky 2017

© Autorské práva vyhradené

3 debata chyba
Viac na túto tému: #BMW #BMW X2
Články podľa značiek