Nissan zruší brzdový pedál! Nahradí ho e-Pedal

Nový Nissan Leaf má dostať absolútnu technologickú novinku. Rýchlosť jazdy bude totiž možné ovládať jediným pedálom. Volá sa e-Pedal a prácu zoberie aj brzde.

25.07.2017 16:00
debata (15)
E-Pedal bude integrovať funkciu plynu aj brzdy.... Foto: Nissan
Nissan - e-Pedal E-Pedal bude integrovať funkciu plynu aj brzdy. Auto pôjde rýchlosťou, ktorá bude zodpovedať jeho polohe. Pri ubratí plynu začne auto brzdiť, a ak dá vodič nohu úplne dolu, ostane stáť na mieste.

Viete si predstaviť auto s jediným pedálom? Nissan áno. A nehovorí o nejakej technológii, ktorá sa objaví v sériovej produkcii o niekoľko rokov. Už v septembri totiž predstaví nový Nissan Leaf. A ten bude vybavený ako prvý na svete systémom e-Pedal. Pomocou neho bude možné regulovať rýchlosť jazdy – nielen akceleráciu, ako doteraz, ale aj brzdenie. Jednoducho, tempo auta bude zodpovedať presnej polohe „plynového“ pedála.

E -Pedal aktivuje vodič spínačom na stredovej... Foto: NIssan
Nissan - e-Pedal E -Pedal aktivuje vodič spínačom na stredovej konzole.

Ak ho bude vodič stláčať hlbšie, auto bude zrýchľovať, ak ho bude uvoľňovať, auto bude brzdiť, a ak dá z neho dole nohu, auto zastaví, pričom sa aktivuje parkovacia brzda. Dokonca aj vo svahu. Jediný pedál bude tak súčasne plynom aj brzdou. Jednoduché a účelné, najmä v mestskej premávke, ktorá je pre elektromobily doménou. Neznamená to ale, že Leaf príde celkom o brzdový pedál. Ten autu ostane aj s pôvodnou funkciou. Vodič sa ale bude môcť rozhodnúť medzi klasickým ovládaním, kde ostane brzda brzdou a plyn plynom, alebo ovládaním pomocou e-pedála.

Ten je zhodný s pedálom plynu a ako e-Pedal začne pracovať až po prepnutí páčky na stredovej konzole. Brzda však ostane naďalej aktívna, pre prípad, že ju bude chcieť vodič použiť. Či už zámerne, alebo reflexívne. Nissan však tvrdí, že vodiči si na funkciu e-Pedal rýchlo zvyknú, keďže šoférovanie uľahčí. V podstate ich odbremení od prekladania nohy z plynu na brzdu a naopak. Či sa však technologická novinka stretne naozaj s úspechom, ukáže až budúcnosť.

© Autorské práva vyhradené

15 debata chyba
Viac na túto tému: #Nissan #Nissan Leaf #e-Pedal
Články podľa značiek