Tatra 625: Revolúciu z Kopřivnice zastavil pád opony

Už začiatkom osemdesiatych rokov pracovali konštruktéri českej Tatry na nástupcovi limuzíny T613. Pre samotnú značku mala znamenať doslova revolúciu. Nový model počítal s vodou chladeným motorom vpredu, pohonom oboch náprav a moderným dizajnom. Vývoj však skončil v šuplíku skôr, než vznikol prvý prototyp.

22.07.2017 07:00
debata (9)
Tatra T625 mala nahradiť zastaranú Tatru 613.... Foto: Tatra
Tatra 625 Tatra T625 mala nahradiť zastaranú Tatru 613. Počítalo sa s 8-valcom vpredu a pohonom zadných kolies, neskôr aj so štvorkolkou.

Legendárna Tatra 613, vyrábaná od roku 1974, bola nepochybne najluxusnejším autom východného bloku. Osemvalcová limuzína s motorom vzadu však mala množstvo nedostatkov. Tie vyplývali práve z jej unikátnej koncepcie, pochádzajúcej ešte z tridsiatych rokov minulého storočia. Nerovnomerné zaťaženie zadnej nápravy spôsobovalo pretáčavosť a vzduchom chladený motor vysokú hlučnosť. Z dôvodu atypického umiestnenia motora nemohli konštruktéri použiť ani automatickú prevodovku. Nič také sa nevyrábalo, takže by ju museli vyvinúť vlastnými silami, čo by bolo drahé.

Najprv motor vpredu a 4×4

V centrálne riadenom hospodárstve bývalého Československa navyše nebolo peňazí nazvyš. Tatra 613 tak pomaly strácala vietor z plachiet. Na západnú konkurenciu z dielne Mercedesu-Benz alebo BMW nestačila a tento rozdiel bol s pribúdajúcimi rokmi stále výraznejší. Na dvere navyše klopali prísnejšie emisné normy, ktorým už vzduchom chladený a veľmi smädný osemvalec nemohol stačiť. V Kopřivnici to dobre vedeli. Ak chceli divíziu osobných áut udržať pri živote a navyše predávať Tatru aj za železnou oponou, muselo prísť k radikálnej zmene. Na tej sa začalo pracovať v roku 1983, teda takmer desať rokov po spustení výroby T613.

Novinka mala byť o čosi kratšia, ľahšia a menej... Foto: Tatra
Tatra 625 Novinka mala byť o čosi kratšia, ľahšia a menej formálna ako Tatra 613. Na dĺžke ubudlo 120 a na rázvore náprav až 130 mm.

Projekt dostal označenie Tatra 625 a za pôvodnou koncepciou mal urobiť hrubú čiaru. Nové auto počítalo s klasickou koncepciou, teda motorom vpredu a poháňanou zadnou nápravou. Tým by síce Tatra prišla o svoje technické DNA, ale na druhej strane mohla ponúknuť lepšie jazdné vlastnosti a pritiahnuť zákazníkov zo Západu. Aj preto sa v pláne vyrábať až 2 000 áut ročne, čo bol štvornásobok produkcie Tatry 613. Novinka sa mala tiež zbaviť svojho „papalášskeho“ imidžu. – imidžu limuzíny pre straníckych a štátnych predstaviteľov. Jednoducho mala byť menej formálnym a šoférsky atraktívnejším au­tom.

Motor 3,5 V8 počítal so 4-ventilovou technikou,... Foto: Tatra
Tatra 625 Motor 3,5 V8 počítal so 4-ventilovou technikou, moderným rozvodom 2xDOHC a dokonca variabilným sacím potrubím. Na skúšobnej stolici dával výkon 143 kW. No najväčšou zmenou bol prechod na chladenie kvapalinou.

Na to potrebovala kompaktnejšie rozmery. Autori projektu počítali s dĺžkou 4 900 mm a rázvorom 2 850 mm. V prvom prípade to znamenalo redukciu o 120 a v druhom až o 130 mm. Tatrovácky vývoj pracoval aj na úplne novom motore. V počte valcov však v Kopřivnici kompromisy nerobili. Prestížny sedan mal poháňať 3,5-litrový 8-valec s kapacitou možného zväčšenia objemu až do 4,3 litra. Agregát sa dostal až na motorovú brzdu. A bol vskutku veľmi moderný. Zatváranie a otváranie 32 ventilov, teda štyroch na valec, zabezpečoval moderný rozvod DOHC a potrebnú teplotu kvapalinové chladenie. Do vienka dostal motor dokonca variabilné sacie potrubie.

Škrt cez rozpočet

Aj vďaka tomu narástol výkon na 197 koní, teda na 143 kilowattov. Krútiaci moment dosahoval maximum 320 Nm. Poháňať mal zadné kolesá prostredníctvom kardanu a 5-stupňovej manuálnej prevodovky. Neskôr však konštruktéri zistili, že auto by nemalo dostatočnú trakciu. Problémom bolo opäť zlé rozloženie hmotnosti, i keď v presne opačnom garde ako pri Tatre 613. Projekt T625 by bol teda extrémne nedotáčavý. Preto padol návrh na pohon oboch náprav, ktorý v tom čase používalo len Audi, Subaru a koketovať s ním začal aj Mercedes-Benz. To by však celý projekt predražilo, takže štvorkolka dostala nakoniec červenú.

Z dôvodu zníženia nákladov nakoniec v... Foto: Tatra
Tatra 625 Z dôvodu zníženia nákladov nakoniec v Kopřivnici rozhodli, že motor ostane vzadu. Tomu prispôsobil svoj návrh aj český dizajnér Václav Král.

Situácia musela byť pravdepodobne dosť dramatická, a to aj z ekonomických dôvodov, pretože padlo rozhodnutie dať motor opäť dozadu. Lenže to by sa Tatra vrátila do minulosti. Nad T625 sa tak pomaly začali sťahovať čierne mračná. Dochádzali peniaze a za rohom bol zlomový november 1989. Tesne pred ním Tatra vývoj zastavila a odložila do šuplíka. A to spolu s návrhmi dizajnu. Vzniklo niekoľko makiet v mierke 1:5. Za tou najatraktívnejšou stál známy český dizajnér Václav Král. Navrhol tvary pre verziu s motorom vzadu. Dizajn T625 s motorom vpredu pochádzal zas z pera Vlastislava Výborného.

Nič z toho sa však nakoniec do výroby nedostalo. Pád železnej opony situáciu len skomplikoval. Kým o Škodu s novým Favoritom na linkách sa doslova bili západné koncerny VW, GM a Renault, Tatra ostala bokom. Investovať do východoeurópskej automobilky vyrábajúcej luxusné autá, a to manufaktúrnym spôsobom, nemalo význam. Tatra sa tak zmohla len na ďalšiu inováciu T613. Bola ňou Tatra 700 z roku 1995, ktorá mala modernejší dizajn a najmä luxusnejší interiér. I tak nedokázala prekročiť tieň zastaranej koncepcie a zvrátiť osud slávnej českej značky. Tatra 700 vydržala na linkách do roku 1999 a urobila definitívnu bodku za výrobou osobných áut v Kopřivnici.
Tatra 625
Tatra 625
+10Tatra 625

© Autorské práva vyhradené

9 debata chyba
Viac na túto tému: #Tatra #Tatra 625 #T 625 #Tatra 613
Články podľa značiek