Dacia Duster II: Takto má vyzerať. Tvrdia Francúzi

Lacné rumunské SUV Dacia Duster je na trhu neuveriteľných osem rokov a záujem oň neklesá. I tak prichádza čas na druhú generáciu. Tieto počítačové ilustrácie, pochádzajúce z Francúzska, majú prezrádzať finálny dizajn.

26.07.2017 16:00
debata (12)
Podľa francúzskeho magazínu Auto Plus má byť... Foto: Auto Plus
Dacia Duster - 2018 ilustracia Podľa francúzskeho magazínu Auto Plus má byť táto ilustrácia veľmi blízka finálnemu dizajnu. Duster bude väčší a uhladenejší. Stále má však ostať lacný.

Dacia Duster láme predajné rekordy. A to má na konte už osem rokov kariéry. Pritom vlani zaznamenala najlepší odbyt od uvedenia na trh. Len v Európe sa z Dusteru predalo 139 826 exemplárov. Tento rok je to podobné. Za prvých päť mesiacov putovalo k zákazníkom 60 658 exemplárov, čo je o 1 014 viac v medziročnom porovnaní. Takže Rumuni sa s nástupcom príliš neponáhľajú. Priaznivci značky síce Duster druhej generácie očakávali už na jar v Ženeve, no najskôr ho asi uvidíme v septembri vo Frankfurte nad Mohanom.

Ako bude vyzerať? Na internete koluje už množstvo neoficiálnych skíc, ale tie najnovšie, za ktorými stojí francúzsky magazín Auto Plus, majú byť vraj k realite veľmi blízko. Vznikli totiž na základe popisu tých, ktorí už nový Duster videli na internej prezentácii. Ak by bol výsledok takýto, nik by sa iste neurazil. Novinka pôsobí modernejšie a uhladenejšie ako jej predchodca, no DNA nestratila. Stáť bude pravdepodobne len na upravenej platforme pôvodného modelu. To preto, aby ostal Duster verný pôvodnému receptu na úspech. Má byť totiž stále bezkonkurenčne najlacnejším SUV.

Vzadu si Duster vystačí s nedelenými svetlami,... Foto: Auto Plus
Dacia Duster - 2018 ilustracia Vzadu si Duster vystačí s nedelenými svetlami, ktoré sú lacnejšie ako delené. Dizajnu to však nijako neprekáža.

Napriek tomu bude po všetkých stránkach lepší ako jeho predchodca. Na dĺžku má mať približne 4,5 metra, čo je asi o 20 cm viac. Karoséria má byť tuhšia a priestrannejšia. Navyše ponúkne komfortnejšiu výbavu. Istá je automatická dvojspojková prevodovka EDC, napokon od tohto roka ju má aj súčasný Duster, ale tiež automatická klimatizácia. Na vyspelých trhoch by nemali chýbať v bezpečnostnom balíku autonómne brzdy. Táto technológia, ktorá medzičasom zlacnela, si tak môže nájsť cestu aj do cenovo orientovaných modelov a zabezpečiť im lepší výsledok z testov Euro NCAP.

Najväčšou novinkou však bude predĺžená verzia Grand Duster s tretím radom sedadiel, čo znamená schopnosť odviezť až siedmich pasažierov. Pod kapotou môžeme očakávať známe motory – 4-valec 1,2 TCe a diesel 1,5 DCi. Grand Duster by mohol ťažiť aj zo silnejšieho naftového motora 1,6 dCi. Isté sú verzie s pohonom 4×2 aj 4×4. Predaj je naplánovaný na rok 2018. To napokon potvrdil sám šéf rumunskej divízie úžitkových vozidiel Hakim Boutehr. Na Grand Duster si počkáme o čosi dlhšie. Možno do jarnej Ženevy. Dobrou správou je, že základná verzia by si napriek všetkým generačným zlepšeniam mala udržať cenu pod 10 000 eur.

© Autorské práva vyhradené

12 debata chyba
Viac na túto tému: #Dacia #Dacia Duster
Články podľa značiek