Chevrolet Bolt je 'prepadák'. Od Tesly neodlákal

General Motors si od svojho nového elektromobilu Bolt veľa sľuboval. Ak je taký veľký záujem o novú Teslu 3, prečo by to nemalo platiť aj pre elektrický hatchback? Neplatí.

28.07.2017 16:00
Chevrolet Bolt - produkcia Foto:
Chevrolet Bolt je nepochybne zaujímavým autom. Má takmer dvojnásobný dojazd ako starý Nissan Leaf. Napriek tomu oň nie je záujem. Výroba v závode Orion v Ohiu bola preto na čas prerušená.
debata (1)
Elektromobil Chevrolet Bolt je na americkom trhu od konca minulého roka. Koncern General Motors mu pritom naplánoval veľkú kariéru. Opieral sa totiž o obrovský záujem o novú Teslu 3, teda očakávaný lacný elektromobil Tesly, na ktorý čaká už viac ako 400 000 zákazníkov. To veštilo, že Američania priam prahnú po elektrických autách. Tak prečo by si z tohto koláča nemal odhryznúť aj Chevrolet? Navyše, na rozdiel od Tesly 3, na Bolt potenciálni kupci ani nemusia čakať. Je k dispozícii a niektorými parametrami malú Teslu dokonca prekonáva. A nemusí byť ani drahší.

Lenže realita je úplne iná. Za prvý polrok sa pre praktický elektrický hatchback s dojazdom približne 320 km rozhodlo len 7 592 zákazníkov. To je tragicky málo. Predstava Chevroletu, že pritiahne nedočkavých klientov Tesly, sa teda nenaplnila. Tí so stoickou trpezlivosťou čakajú na novinku od Elona Muska, hoci dodacie lehoty sú dlhšie ako rok. Zlý odhad automobilky tak spôsobil, že díleri Chevroletu sú v súčasnosti zásobení nepredanými autami, ktoré nik nechce. General Motors sa preto rozhodol pozastaviť výrobu Boltu v továrni Orion v Detroite, kde sa montuje aj európsky náprotivok v podobe Opelu Ampera.

Dôvod nezáujmu môže súvisieť s niekoľkými aspektmi. Tým prvým je, že Bolt je na rozdiel od očakávanej Tesly 3 hatchbackom, ktorým sa v USA nikdy príliš nedarilo. Tým druhým môže byť však imidž. Jednoducho, ak si môžete za tie isté peniaze dopriať Teslu 3, s ktorou sa spája duch pokroku, a vy za jej volantom vyzeráte ako priekopník elektrickej mobility, fádnemu Boltu dáte „padáka“.

Chevrolet Bolt EV - 2016
Chevrolet Bolt EV - 2016
+11Chevrolet Bolt EV - 2016

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Chevrolet #Chevrolet Bolt #Opel Ampera-e
Články podľa značiek