Vráti sa Ducati do talianskych rúk? Audi ho púšťa k vode

O taliansku motocyklovú značku Ducati sa bije hneď niekoľko záujemcov. Medzi nimi aj ten, ktorý sa jej pred rokmi zbavil.

26.07.2017 12:00
Ducati Foto:
Cena spoločnosti Ducati sa môže vyšplhať až na 1,5 miliardy eur.
debata

O výrobcu motocyklov Ducati, ktorého od roku 2012 vlastní Audi, má záujem hneď niekoľko investičných fondov aj talianska rodina Benettonovcov, ktorá vlastní módnu odevnú firmu. Agentúre Reuters to povedali zdroje informované o postupe predaja. Luxusná divízia Audi, ktorá Ducati vlastní, dostala niekoľko predbežných ponúk a investičná firma rodiny Benettonovcov Edizione Holding ju oceňuje na 1,2 miliardy dolárov.

Popri Edizione Holding predložili ponuku na Ducati napríklad aj americký fond Bain Capital alebo dvaja indickí výrobcovia automobilov a motocyklov Eicher Motors a Bajaj Auto, uviedli zdroje. Podľa nich by užší zoznam uchádzačov pre druhú fázu aukcie malo Audi vybrať už cez víkend. Medzi ďalších uchádzačov patrí aj investičná spoločnosť Investindustrial, ktorá pritom v roku 2012 predala Ducati automobilke Audi za zhruba 860 miliónov eur.

Podľa jedného zdroja to Investindustrial myslí s návrhom vážne. O Ducati sa podľa skorších informácií zaujímal aj americký výrobca kultových motocyklov Harley-Davidson alebo čínska spoločnosť Loncin Motor. Tieto firmy však po predložení ponuky rezignovali. Harley údajne kvôli vysokej cene, ktorá by sa mohla vyšplhať až k 1,5 miliardy eur. Ducati má bohatú tradíciu. Spoločnosť vznikla v roku 1926 v Bologni ako malá rodinná firma, ktorá vyrábala rádiové súčiastky.

Na motocyklový trh vstúpila spoločnosť v roku 1949 a postupne sa rozrástla na popredného svetového výrobcu motocyklov. Svojho času bola považovaná za motocyklový ekvivalent Ferrari. Vlani dosiahla tržby vo výške 731 miliónov eur. Súčasný vlastník, koncern Volkswagen, sa značky zbavuje pod tlakom emisnej kauzy Dieselgate, ktorá ho stojí miliardy eur na pokutách, odškodnom a opravách postihnutých vozidiel.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #Ducati #Benetton
Články podľa značiek