Jaguar E-Pace je v Guinnessovej knihe. Skáče ako šelma!

Nový malý crossover Jaguaru dokázal s kaskadérom za volantom to, čo nedokázalo žiadne iné sériové auto. Akrobatický skok s otočkou dopadol úspešne.

01.08.2017 16:00
debata (1)
Skok bol síce dlhý len 15 metrov, no počas letu... Foto: Jaguar
Jaguar E-Pace - Guinnessov rekord 2017 Skok bol síce dlhý len 15 metrov, no počas letu došlo k obratu auta o 270 stupňov okolo pozdĺžnej osi.

Nový malý Jaguar E-Pace predstavila britská automobilka len pred pár dňami a pri tej príležitosti zopakovala marketingový trik, ktorý pomohol upútať pozornosť pred približne dvoma rokmi aj k väčšiemu SUV F-Pace. Rozhodla sa absolvovať ďalší kaskadérsky kúsok, ktorý Jaguaru vyslúži ďalší zápis do Guinnessovej knihy rekordov. Podarilo sa.

Jaguar E-Pace - Guinnessov rekord 2017
Jaguar E-Pace - Guinnessov rekord 2017
+3Jaguar E-Pace - Guinnessov rekord 2017

Za volant novinky si sadol kaskadér Terry Grant, ktorý s F-Pace už pred časom uskutočnil 20 metrov vysoký loping a teraz sa pokúsil o ešte bláznivejší kúsok. Malý crossover rozbehol na rýchlosť 160 km/h a skočil s ním 15 metrov. Na tom by síce nebolo nič výnimočné, lenže počas letu s ním absolvoval 270-stupňovú otočku okolo pozdĺžnej osi.

Samotný let dopadol nakoniec tak, ako bol... Foto: Jaguar
Jaguar E-Pace - Guinnessov rekord 2017 Samotný let dopadol nakoniec tak, ako bol nasymulovaný v počítači.

„Pokiaľ viem, žiadne sériové auto nikdy nič podobné nedokázalo. Aj preto som chcel tento skok skúsiť. Po tom, čo som mal tú česť za volantom Jaguaru F-Pace uskutočniť historicky prvý loping, ma to lákalo k ďalšiemu kaskadérskemu kúsku,“ povedal Grant, na ktorého počas letu pôsobilo preťaženie 5,5 G.

Hoci samotný skok trval pár sekúnd, prípravy zabrali mesiace. Bolo nevyhnutné vypočítať správnu nájazdovú rýchlosť aj tvar odrazovej a dopadovej rampy. To všetko bolo simulované pomocou výkonného počítača. Nakoniec všetko dobre dopadlo a E-Pace bol zapísaný do knihy rekordov. Napokon, pozrite si priložené video.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Jaguar #Jaguar E-Pace #Guinnesova kniha rekordov
Články podľa značiek