Škoda má nového šéfdizajnéra. Stojí za tvarmi Golfu či Tiguanu

Po nečakanom odchode Jozefa Kabaňa na post šéfa dizajnu BMW, nebolo jasné, kto prevezme jeho funkciu v Škode. Nakoniec siahla automobilka po človeku priamo z koncernu. Oliver Stefani pracoval pre Volkswagen na oddelení exteriéru.

02.08.2017 16:00
debata
Novým dizajnérom Škody bude Oliver Stefani,... Foto: Volkswagen
Oliver Stefani Novým dizajnérom Škody bude Oliver Stefani, ktorý pracuje v koncerne VW už od roku 2002. Podieľal sa na tvaroch Golfu, Tiguanu, Pola, Jetty, up!-u, ale aj na elektrických konceptoch VW I.D.

Odchod Jozefa Kabaňa z postu šéfdizajnéra Škody bol pre mnohých šok. Zdá sa, že aj pre samotnú automobilku. Správa o jeho prechode k BMW prišla totiž nečakane a Škoda navyše zareagovala pomerne neštandardne. Jeho meno stiahla zo všetkých tlačových materiálov, akoby v Mladej Boleslavi nikdy nepracoval. Rozchod to bol teda pravdepodobne nepríjemný. Napriek tomu sa s prácou tohto talentovaného slovenského dizajnéra budeme stretávať ešte niekoľko rokov. Práve on stojí totiž za novým štylistickým jazykom modelov Škody od Fabie cez Superb až po nový Kodiaq a Karoq.

A budú ho niesť aj ďalšie modely vrátane prvého elektrického crossoveru či tretej generácie Octavie. Náhly a nečakaný odchod z postu šéfdizajnéra znamenal pre Škodu nutnosť riešiť otázku jeho nástupcu. Nebolo to pravdepodobne jednoduché, keďže celý proces trval nezvyklo dlho. Kabaň si „zbalil kufre“ už vo februári a až dnes prichádza oficiálna správa s menom človeka, ktorý sa posadí na jeho stoličku. Teórie o tom, že Škoda hľadá náhradu mimo koncernu, sa nakoniec nepotvrdili. Nový šéfdizajnér mladoboleslavskej automobilky je totiž bývalý dizajnér exteriéru značky Volkswagen.

Oliver Stefani je súčasťou koncernu do roku 2002. Rozhodujúcou mierou sa podieľal na tvaroch Golfu, Tiguanu, Pola, Jetty, uP!-u, ale aj na elektrických konceptoch I.D. „S Oliverom Stefanim začíname ďalšiu fázu rozvoja dizajnu. Naše autá navrhne a povedie do éry digitalizácie a elektrifikácie ešte emocionálnejšie. Oliver Stefani má veľký kreatívny potenciál," povedal na konto personálnej zmeny predseda predstavenstva Škody Bernhard Maier. Aj pre Christiana Strubeho, člena predstavenstva spoločnosti za oblasť technického vývoja, je Stefani ideálnym človekom.

„Som presvedčený, že Stefani bude ďalej dôsledne rozvíjať nový dizajnový jazyk značky a úspešne ho pozdvihne na ďalšiu úroveň. Verím, že vďaka svojim schopnostiam nadchne zákazníkov Škody budúcimi modelmi." Stefani absolvoval štúdium dizajnu v Braunschweigu a v kalifornskej Pasadene. Popritom pracoval tri roky v Design Center Europe v španielskom Sitges. Jeho zručnosti sa k značke Škoda, pre ktorú je charakteristický veľký počet „Simply Clever" riešení a výrazný kryštalický dizajnový jazyk, dokonale hodia, píše sa v tlačovej správe.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Škoda #dizajn #Škoda-Auto #Jozef Kabaň #Oliver Stefani
Články podľa značiek