Consumer Reports: Chevrolet Bolt je kráľom dojazdu. Pokorí aj Teslu S

Údaje výrobcov o spotrebe a realita sú často odlišné. Platí to aj pre elektromobily. Americká organizácia na ochranu spotrebiteľov Consumer Reports to teraz ukázala porovnaním Tesly S a podstatne lacnejšieho Chevroletu Bolt.

09.08.2017 12:00
debata (1)
Tieto dva elektromobily pochádzajú z celkom... Foto: Consumer Reports
Chevrolet Bolt vs Tesla Model S - Consumer Reports Tieto dva elektromobily pochádzajú z celkom iných tried. Ten lacnejší vie však byť v niektorých kritériách lepší.

Elektrický Chevrolet Bolt mal byť účinnou zbraňou koncernu General Motors na aktivity Tesly, najmä na nový model Tesla 3. Nestalo sa. Predaje ani zďaleka nenapĺňajú predstavy automobilky. Za prvý polrok sa pre tento ekologický hatchback rozhodlo len 7 592 zákazníkov. To je tragicky málo. Na novú Teslu 3 však čaká pol milióna nedočkavých zákazníkov. Čo je, pochopiteľne, obrovský nepomer. Pritom Bolt má čo ponúknuť a dokonca môže byť lepší ako Tesla. Dokladuje to aj nedávny test americkej spotrebiteľskej organizácie Consumer Reports.

Tá sa rozhodla porovnať Bolt s podstatne drahšou Teslou S 75D. A v kritériu dojazdu, čo je jeden z kľúčových parametrov elektrických áut, Bolt jednoznačne dominoval. Pritom má menšiu zásobu akumulátorov. Jeho batérie majú kapacitu 60 kWh, kým Tesla S 75D, ako naznačuje číslovka v názve – 75 kWh. V spotrebe elektrickej energie je ale menší Chevrolet hospodárnejší, a tak podľa testu Consumer Reports zvládne prejsť v reálnej premávke 250 míľ, čo je 402 km. Tesla S 75D skončila v tej istej disciplíne s výsledkom 238 míľ (383 km).

Chevrolet Bolt vs Tesla Model S - Consumer Reports
Chevrolet Bolt vs Tesla Model S - Consumer Reports
+4Chevrolet Bolt vs Tesla Model S - Consumer Reports

Podľa oficiálnych údajov americkej normy EPA by to ale malo byť naopak. Tesla udáva dojazd 259 míľ (417 km) a Chevrolet 238 míľ (383 km). Realita je ale iná. A to dokonca aj v prípade Tesly X 90D, ktorá sa tiež dostala do rúk spotrebiteľskej organizácie. Elektrické SUV prejde s akumulátormi s kapacitou 90 kWh 370 km, čiže opäť menej ako Bolt. Consumer Reports udáva, že Bolt by vedela v dojazde pokoriť pravdepodobne len Tesla S 100D, tá je však Boltu cenovo natoľko vzdialená, že porovnávať ich nemá význam.

Z testu jednoducho vyplýva, že Chevrolet Bolt je medzi elektromobilmi kráľom dojazdu. Nemajú naň ani ďalší konkurenti. BMW i3 či Nissan Leaf si totiž so sebou vozia pri najlepšom len polovičnú zásobu elektrickej energie. Zmeniť by to mohol možno nový Leaf, ktorý bude mať svetovú premiéru vo Frankfurte nad Mohanom. Japonská automobilka tvrdí, že vraj 500 km by nemalo byť problémom. Hovorí však opäť o „laboratórnom údaji“ a nie o reálnom dojazde.

Samozrejme, Consumer Reports netvrdí, že Bolt je lepší ako Tesla S. Luxusný kalifornský elektromobil poráža Chevrolet v komforte, dynamike, bezpečnosti, ale aj v imidži, zo čo si však aj dáva zaplatiť. V každom prípade vám ale Bolt ponúkne za menej peňazí väčšiu porciu kilometrov, čo môže byť pri výbere elektromobilu kľúčové. No zatiaľ sa zdá, že zákazníkom to nestačí. Tí trpezlivo čakajú na vytúženú Teslu 3, hoci dodacie lehoty sú dlhšie ako rok a niet pochýb, že dojazdom na Bolt mať jednoducho nebude.

© Autorské práva vyhradené

1 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla S #Chevrolet Bolt #Consumer Reports
Články podľa značiek