Tesla 3: Poznáme kapacitu batérií aj výkon. Nie však vďaka Tesle

Tesla už síce v júni spustila produkciu nového masového elektromobilu 3 a prvých 30 exemplárov odovzdala zákazníkom. Napriek tomu nie sú stále na svete všetky oficiálne parametre. Teda až doteraz. Vďaka predbežnej certifikácii americkej agentúry EPA sa dozvedáme kapacitu aku

11.08.2017 16:00
debata (2)
Konečne vieme, že nová Tesla 3 bude mať vo... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Konečne vieme, že nová Tesla 3 bude mať vo verzii s predĺženým dojazdom akumulátory s kapacitou 75 kWh a poháňať ju bude elektromotor s výkonom 195 kW.

Americká Tesla je zvláštna automobilka. Chcete dôkaz? Dokáže získať viac ako pol milióna zákazníkov na model, pri ktorom stále neprezradila všetky technické parametre. A to dokonca ani po tom, čo úvodných 30 exemplárov odovzdala koncom minulého mesiaca prvým nedočkavým klientom. Pochopiteľne, hovorme o novej Tesle 3 – elektromobile za 35 000 dolárov, ktorý má americkú firmu po rokoch strát konečne katapultovať do čiernych čísiel.

Tesla Model 3 - 2017
Tesla Model 3 - 2017
+15Tesla Model 3 - 2017

Šéf spoločnosti Elon Musk síce pri slávnostnom odovzdaní úvodnej série mnohé prezradil, no tajomstvom zostala napríklad kapacita akumulátorov či výkon elektromotora – pre elektromobil v skutku kľúčové údaje.Teda až doteraz. Na verejnosť totiž unikli predbežné dokumenty americkej agentúry EPA, ktorá pracuje na výslednej certifikácii modelu 3. Práve tie dopĺňajú mozaiku o tieto dôležité parametre. I keď opäť nie všetky a ešte nie s definitívnou platnosťou.

Interiér je veľmi skromný. Používa jediný... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Interiér je veľmi skromný. Používa jediný centrálny displej.

Každopádne v nich nájdeme údaje o li-ion akumulátoroch s 230 Ah a 350 V. To je po prepočte kapacita 80,5 kWh. O čosi vyššia než očakávaných 75 kWh, deklarovaných pôvodne Elonom Muskom. Veľké prekvapenie sa však diať pravdepodobne nebude. Vyšší údaj môžeme totiž brať ako nominálnu kapacitu, kým nižší ako tú využiteľnú. Okrem toho dokumenty uvádzajú, že Teslu 3 bude poháňať elektromotor s výkonom 258 HP, čo je 265 koní, teda rovných 195 kW.

Až koncom novembra sa na výrobné linky dostane... Foto: Motor Trend
Tesla Model 3 - 2017 Až koncom novembra sa na výrobné linky dostane základná verzia s dojazdom približne 350 km.

S nimi zvládne Tesla 3 akceleráciu na 100 km/h za 5,1 sekundy a dosiahne maximálnu rýchlosť 225 km/h. Tieto parametre sa stále týkajú drahšej verzie s dojazdom takmer 500 km. Práve tá dostala totiž vo výrobnom harmonograme prednosť pred základným predvedením s dojazdom 354 km. To zamieri na produkčné linky až v novembri, kým verzia s kapacitou 75 kWh bude dostupná pre bežných klientov od septembra. I keď stále v obmedzenom množstve, pretože plná produkčná kapacita je v nedohľadne.

Najprv by malo vznikať vo Fremonte približne 20 000 vozidiel mesačne. Budúci rok pribudne verzia s dvoma elektromotormi a verzia s pravostranným riadením. Cieľom Tesly je vyrábať ročne až pol milióna áut vrátane modelov S a X. Dovtedy sa zákazníci Tesly, najmä tí, ktorí si objednali nový model 3, musia vyzbrojiť poriadnou dávkou trpezlivosti. Čakacie lehoty sa pohybujú od 12 do 18 mesiacov. Aj preto neprekvapuje, že približne 60 000 z pol milióna čakateľov od kúpy odskočilo.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Tesla #Tesla Model 3 #Tesla 3
Články podľa značiek