Toyota si dala patentovať priehľadné stĺpiky. Nemajú byť drahé

Japonská Toyota prichádza s nápadom, ako zlepšiť výhľad z moderných áut. Na transparentné predné stĺpiky chce použiť zázračne jednoduchú metódu.

23.08.2017 17:00
debata
Nápad využiť sústavu zrkadiel na zobrazenie... Foto: Toyota
Toyota - priehľadné stĺpiky Nápad využiť sústavu zrkadiel na zobrazenie priestoru za nepriehľadnými stĺpikmi auta má zatiaľ len podobu patentu.

Moderné autá sú stále pevnejšie a bezpečnejšie. Zároveň to ale znamená aj robustnejšiu konštrukciu skeletu. A tá nám môže priniesť aj niektoré nevýhody. Napríklad horší výhľad z vozidla. Hrubé predné stĺpiky totiž odkrajujú zo zorného uhla viac, akoby sa patrilo. Často sa za nimi schová chodec či cyklista alebo dokonca celé auto. Pri odbočovaní tak nemá vodič ani len tušenie, že hrozí riziko kolízie.

Automobilovým výrobcom to robí starosti, a tak prichádzajú s rôznymi riešeniami. Jaguar už pred troma rokmi predstavil koncept Transparent Pillars, teda systém priehľadných predných stĺpikov. Založený bol na princípe exteriérových kamier, ktoré na vnútornú stranu stĺpikov premietali chýbajúcu časť obrazu, teda priestor za mŕtvym uhlom stĺpika. Lenže do sériovej výroby ho nikdy neuviedol. Pravdepodobne z dôvodu zložitosti a vysokej ceny.

Japonská Toyota si ale myslí, že by sa to dalo aj jednoduchšie a lacnejšie. Dala si zaregistrovať vlastné priehľadné stĺpiky. Zaobišla sa pritom úplne bez elektroniky – žiadne kamery, žiadne projektory, žiadne spracovanie obrazu. Radšej použila zrkadlá, teda presnejšie sústavu zrkadiel, umiestnenú naprieč celým predným stĺpikom. Tá dokáže preniesť obraz za stĺpikom na jeho vnútornú časť a dať vodičovi takmer dokonalý 180-stupňový výhľad spoza volantu.

Kedy sa ale tento nápad objaví v sériovej výrobe, Toyota zatiaľ neprezradila. A pravdepodobne ho ešte ani nerealizovala. Vystačiť si tak musíme zatiaľ len s patentovými snímkami, ktoré zachycujú princíp tohto optického zariadenia. Otázkou je aj to, či takýto systém nepredstavuje riziko pre posádku v prípade havárie alebo či nespôsobuje nežiaduce odlesky.

© Autorské práva vyhradené

debata chyba
Viac na túto tému: #Toyota #Transparent Pillars #Transparent Factory
Články podľa značiek