Audi mení označovanie modelov. Bude to chaos!

S označením Audi A8 3,0 TDI sa už nestretnete. Nahradí ho 50 TDI. A Audi A8 3,0 TFSI sa zas premení na A8 55 TFSI. Objem motora teda nahradí údaj naznačujúci výkon. Lenže s realitou to nemá nič spoločné. Na rozlúštenie budete potrebovať manuál.

28.08.2017 12:00
debata (4)
Nové značenie demonštruje Audi na novej... Foto: Audi
Audi - nové označovanie Nové značenie demonštruje Audi na novej vlajkovej lodi A8. Tá sa predstaví v benzínovej verzii A8 55 TFSI a naftovej A8 50 TDI.

Audi sa rozhodlo razantne zmeniť označovanie svojich modelov. V podstate to má logiku. Vychádza z toho, že údaj o objeme motora už nie je taký dôležitý ako v minulosti. S nástupom downsizingu a turbodúchadiel môže mať menší motor vyšší výkon ako to ten väčší, a rovnako to platí o hybridoch či plug-in hybridoch, kde nemá zdvihový objem prakticky už žiadnu vypovedaciu hodnotu. Audi na to reaguje zmenou svojej nomenklatúry. Namiesto objemu chce udávať výkon. Skratky ako 2,0 TFSI alebo 3,0 TDI, pomocou ktorých ste sa dozvedeli, že vozidlo je poháňané benzínovým dvojlitrom alebo trojlitrovým naftovým motorom, odídu do minulosti.

Označenie modelov od A1 až po Q7 či A8 síce ostane, podobne ako značenie druhu pohonu skratkami TFSI pre benzínové motory, TDI pre diesle, g-tron pre motory spaľujúce CNG, teda zemný plyn, a e-tron pre hybridné systémy, ale objem zmizne. Miesto neho sa objaví údaj o výkone deklarovaný číslicami 30, 35, 40, 45, 50, 55, 60 a 70. Na tom by azda nebolo nič zlé, nebyť skutočnosti, že tieto čísla nemajú nič spoločné s konskými silami ani kilowattmi. Sú takpovediac vymyslené, a tak k ich rozlúštenie ponúka ingolstadstká automobilka tabuľku. Tá vysvetľuje, ku ktorému výkonovému spektru patrí daná číslica.

Tak napríklad označenie 30 bude znamenať, že výkon auta sa pohybuje od 81 do 96 kW (110 – 130 koní) a číslica 70 zas, že toto Audi má minimálne 400 kW (540 k). Má to logiku? Príliš nie. Audi v tom ale nie je rozhodne samo. Kalkulačku a tabuľky potrebujete už dávnejšie napríklad aj pri lúštení názvov BMW. Prvým Audi, ktoré presedlá na nové značenie, bude vlajková loď Audi A8, ktorá sa predstaví o pár dní vo Frankfurte nad Mohanom. Naftová verzia so 6-valcom 3,0 TDI sa tak premení na Audi A8 50 TDI a benzínová so 6-valcom 3,0 TFSI na A8 55 TFSI. Nasledovať budú ďalšie modelové rady, a to najneskôr do leta 2018.
Audi - nové označovanie
Audi - nové označovanie
+2Audi - nové označovanie

© Autorské práva vyhradené

4 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi
Články podľa značiek