Audi vyrobilo tisíce áut s rovnakým VIN! To nebude lacné

Audi má na krku ďalší problém. Okrem kauzy Dieselgate čelí podozreniu zo zámerného podvodu. Polícia zistila, že zákazníkom dodalo tisíce áut s rovnakým identifikačným kódom. Takzvaný VIN však musí byť unikátny pre každé vozidlo na svete. Zopakovať sa môže až po 30 rokoch. Ako sa zdá, v Ingolstadte si s tým hlavu príliš nelámali. Tvrdí to nemecký Handelsblatt.

31.08.2017 17:00
Audi - VIN Foto:
Kód VIN pozostáva zo sedemnástich znakov tvorených číslicami a písmenami. Jeho formát je rovnaký od roku 1983. Musí byť unikátny pre každé vozidlo. Duplicita je povolená až po tridsiatich rokoch. Audi ich však „vyrazilo“ tisíce.
debata (2)
Prémiová značka koncernu Volkswagen čelila v marci tohto roka policajnej razii. Dôvodom bolo podozrenie, že aj Audi montovalo do svojich naftových motorov zámerne softvér, ktorý počas testov umelo znižoval množstvo vypúšťaných emisií. Akoby to nestačilo, vyšetrovatelia narazili počas prehliadky na ďalší problém. Všimli si, že automobilka so štyrmi kruhmi dodala zákazníkom tisíce áut s rovnakým identifikačným kódom, takzvaným VIN (Vehicle identification number). Píše o tom nemecký Handelsblatt .

Tento 17-miestny kód je určený na ľahkú identifikáciu vozidla, pri kontrolách, registrácii, predaji, sledovaní minulosti alebo pri pátraní. Z tohto dôvodu musí byť unikátny pre každé vyrobené auto. Duplikovať sa môže až po tridsiatich rokoch. Ako sa však zdá, v Ingolstadte si s tým ťažkú hlavu nerobili. „Natlačili“ ich tisíce. A to môže byť veľký problém. Pochopiteľne, vynára sa otázka motivácie. Len ťažko uveriť, že by mohlo dôjsť pri razení kódov k omylu a že by si to nik nevšimol.

Ak by automobilka zopakovala kód dva- či trikrát, dalo by sa to azda pochopiť či pripísať technickej chybe, no pri tisíckach rovnako označených Audi už asi nepôjde o náhodu. Nie je teda prekvapivé, že nemecká prémiová značka čelí ďalšiemu škandálu. To napriek tomu, že hovorca Audi nič také nepripúšťa. „Nemáme informácie o tom, že by čísla VIN boli vydané viac ako jedenkrát“, uvádza sa v stanovisku automobilky. Lenže polícia tvrdí niečo iné. Podozrivé je, že všetky tieto autá zamierili na čínsky trh.

Podľa špekulácií nemeckých médií by týmto spôsobom mohlo Audi obísť niektoré reštrikcie pri exporte produktov do Číny, ktorý je stále zaťažený clom. Aj preto vyrába väčšinu modelov určených pre čínsky trh Audi priamo v tejto krajine. Registráciou tisícok áut na jedno VIN číslo by sa tak mohla nemecká značka teoreticky vyhnúť platbe daní. Aj keď je ťažké veriť, že by v čínskych „excelových“ tabuľkách nevyskočila duplicita. Možné to však je.

A ďalším problémom môžu čeliť samotní majitelia. Ak sa totiž dostane auto s identickým číslom do databázy hľadaných vozidiel, budú pred políciou vyzerať ako zlodeji alebo majitelia kradnutých áut. To nie je rozhodne nič príjemné. Uvidíme, ako sa bude kauza vyvíjať a najmä, ako na to zareaguje čínska strana. Finančné sankcie nie sú vylúčené.

© Autorské práva vyhradené

2 debata chyba
Viac na túto tému: #Audi #VIN kód #VIN
Články podľa značiek